Isabel Lutgens is vrijwilliger bij dit kleine project. Zij doet dit werk met hart en ziel ook vanuit haar eigen ervaring. Zij verloor haar echtgenoot aan kanker en hij maakte gebruik van de begeleiding door De Zonnewijzer.
Waar staat de Zonnewijzer voor?
“De Zonnewijzer is een stichting die mensen met kanker begeleidt. Als mensen met kanker steun nodig hebben, bieden wij dat individueel, dus een op een, aan. Dat lijkt misschien zwaar maar het is minder zwaar dan mensen denken. Iedereen krijgt er mee te maken in zijn omgeving, in de kennissenkring of familiekring.”
Op welke manier bieden jullie steun?
“Wij overleggen samen met de zieke wat voor beiden de beste manier is om te ondersteunen. Wij spreken af wanneer en hoe vaak we elkaar ontmoeten. Ga ik naar hem of haar toe of bezoekt degene mij. Belangrijk is het om te weten dat wij geen enkele bestaande behandeling doorkruisen. Wij respecteren de keuzes van de hulpvrager en de artsen. Ook respecteren wij iedere geloofsovertuiging.”
Hoe gaat het dan verder?
“Wij, vrijwilligers, zijn er vooral om te luisteren, te troosten of gewoon samen te zijn zonder veel woorden. Soms gaan we een eindje wandelen. Dat hang helemaal van de vraag af. De hulpvrager moet het gevoel hebben er niet helemaal alleen voor te staan. Alle vragen zijn bespreekbaar.”
Zijn het vaak alleenstaande mensen die hulp vragen?
“Nee, het is vaak gemakkelijker om met een neutraal iemand te praten over de zorgen en angsten dan met een naaste. Zij willen hun naasten vaak niet nog sterker belasten. De partner krijgt al alle minder goede boodschappen te horen en leeft ook in zorg. Bij de vrijwilliger kan de zieke alles kwijt waar hij of zij mee worstelt. Men kan er ook voor kiezen om samen met de partner de gesprekken te voeren. Bij ons staat de vraag voorop. Wat iemand nodig heeft, proberen wij te geven.”
Hoe ben jij bij het project terecht gekomen?
“Mijn man had kanker. Dat was in 2000. Mijn man is overleden, 10 maanden na dat de ziekte is geconstateerd. Mijn man was toen hulpvragende. Ik vond het een mooi project. De boodschap dat iemand kanker heeft, komt heel hard aan. In de medische zorg voor de patiënt is alles geregeld. Maar er is meer zorg nodig op een ander gebied. Mensen hebben twijfels, angsten en ze kunnen deze tegen niemand vertellen. Zij willen hun naasten niet ook nog opzadelen met deze gevoelens.”
Krijg je een cursus bij De Zonnewijzer?
“Eigenlijk is het leven je opleiding. De vrijwilligers komen een aantal malen per jaar bij elkaar om ervaringen uit te wisselen. We praten verder over thema’s die met dit werk te maken hebben. Gerda van den Berg is de coördinator en zij is ook met de stichting begonnen. Wij kunnen haar altijd bellen als we ergens tegen aan lopen wat moeilijk is. De begeleiding kan heel positief verlopen omdat degene weer helemaal gezond wordt en kan niet goed aflopen en de hulpvrager komt te overlijden. Dat is een moeilijke weg maar uiteindelijk moeten we allemaal die weg gaan.”
Wat brengt het jou?
“Ik ben me meer bewust van wat ik wel heb. Ik waardeer meer dingen.
De begeleiding kan langdurig zijn. Ik begeleid momenteel een mevrouw vanaf juni 2008. Soms hebben we diepe gesprekken en soms praten we over alledaagse dingen. Er moet wel een klik zijn.”
Hebben jullie genoeg vrijwilligers?
“Nieuwe vrijwilligers zijn van harte welkom. De enige voorwaarde is dat de vrijwilliger er wil zijn voor een ander.