Goed doel

IKL
Door
Mar-Li Wingens
12 maart, 2010

Gert-Jan van Elk (48) is hoofd communicatie van deze stichting. Hij vertelt over de verschillende poten van deze organisatie namelijk: landschap, cultuur, natuurhistorie en de inzet van mensen. Een gedeelte van het werk wordt door vrijwilligers verricht. Gert-Jan spreekt met trots over ‘zijn’ organisatie.

Leg eens uit wat het IKL precies doet?

Geert-Jan: “We zijn een provinciale organisatie voor landschapsbeheer die onderhoud uitvoert aan kleine landschapselementen. Daarbij moet je denken aan houtwallen, bosjes, hoogstamboomgaarden, heggen, allerlei groene elementen in het boerenland die geen eigendom zijn van natuurmonumenten of staats bosbeheer. Het gaat altijd over particulier eigendom, over het cultuurlandschap. Deze elementen behoeven onderhoud.”

Was dat altijd al zo?

“In het verleden was het kapitaalgoed van de boer. Hij haalde er hout uit voor timmerwerkzaamheden op zijn bedrijf, brandstof, stelen voor gereedschappen enz. Tegenwoordig is dit niet meer zo. Wij zijn een redelijk grote organisatie met 60 mensen in dienst die tegenwoordig zorg dragen in de buitengebieden voor beheer, onderhoud en herstel van de kleine landschapselementen.”

Wie voert deze werkzaamheden uit?

“Dat zijn naast onze organisatie onze vrijwilligers. Wij doen een aanbod aan de eigenaar, heel gericht en planmatig. We hebben een eigen uitvoerende organisatie en aan de andere kant stimuleren en coördineren wij het vrijwilligerswerk. Mensen die de handen uit de mouwen steken in het Limburgs landschap. We hebben ook afspraken met diverse scholen in Roermond om projecten aan te pakken. Mooi om te zien hoe die kinderen natuurervaringen opdoen die ze nooit meer zullen vergeten.”

Krijgen deze vrijwilligers een opleiding?

“Wij ondersteunen ze met gereedschap, met speciale werkdagen, cursussen en met allerhande instructies. Wij organiseren tevens bedrijven dagen bij bedrijven tegen betaling. Dan gaan de werknemers een dag werken in de natuur. Maar dat kan ook een Rotary zijn of een traditionele natuurvereniging maar ook woonwijken of dorpsbewoners. Wij zetten ze aan het werk maar gaan uit van de behoeften die de mensen zelf aandragen waarvan zij vinden dat onderhoud of herstel nodig is. ”

Welke zijn nog meer jullie taken?

“Landschapsonderhoud is één taak, We zetten nog al wat projecten op voor cultuur historie, archeologie en aardkunde. Dus het herstel van grafheuvels, Romeinse wegen. De historische voetnoten in het landschap. Wij voeren herstelwerkzaamheden uit op Limburgs erfgoed. Consolidatiewerkzaamheden zodat in ieder geval de vorm behouden blijft. Ook de archeologische sporen die in de grond zitten worden bewaard. Waar het ons om gaat is dat het landschap lees- en beleefbaar blijft. Dus dat je de geschiedenis kunt aflezen in het landschap. Een andere poot is bescherming van bedreigde planten en dieren.”

Wat doen jullie wat betreft bescherming van dieren en planten?

“Daar treffen wij speciale maatregelen voor. Dat varieert van bescherming van leefgebieden van vlinders tot dassen tot amfibieën, diverse soorten vogels zoals uilen en weidevogels.”

Zij ook de boeren blij met jullie?

“Wij nemen nogal eens bedreigingen voor de boer weg. Bijvoorbeeld een houtwal die buiten proportie is gegroeid. Wortels van bomen en heggen die gaan concurreren met de landbouw. Door het eeuwenoude beheer van houtwallen op te pakken en regelmatig af te zagen, blijft de wortel- en schaduwconcurrentie beperkt. Wij maken hierbij gebruik van een subsidieregeling. Wij zijn opgericht met geld van de mijnsluiting. De rode draad in ons verhaal is dat als er geen onderhoud wordt gepleegd, de zaken dichtgroeien. Holle wegen verdwijnen, Wortels kunnen straten vernielen en heggen die breed woekeren, kunnen weer risico’s voor de verkeersveiligheid opleveren.”

Deel dit artikel
Lees volgende artikel
Volkstuinvereniging Heijsterhof