Marie-José Frencken (54) komt uit een nest waar het ‘gewoon’ was om andere mensen bij te staan en te helpen waar mogelijk. Het zit in de genen.
Na een tijd in Gelderland gewoond te hebben is ze nu weer terug in Roermond..
Hoe wordt iemand koster ?
“Ik kende de Jonge Kerk al van vroeger en via de verhalen van mijn broer en zus. De manier van omgaan met het geloof en de samenleving sprak mij aan. Omdat ik op zoek was naar vrijwilligerswerk, kwam de vacature voor koster als geroepen en heb ik mij, samen met mijn zus Ine opgegeven. Wij zijn nu met een groep van zes dames, die afwisselend meehelpen bij de diensten.”
Welke taken heeft een koster ?
“In principe regelen wij alles rondom een dienst. Meestal dus op zondag. In iedere dienst komt het ritueel van ‘breken en delen’ voor. Daarvoor zet een koster alles klaar. Ook verzorgen wij de hele aankleding. Van de opstelling van de stoelen tot het uitzoeken van het tafelkleed, de kaarsen en het maken van bloemstukken. Verder collecteren wij en delen brood en wijn rond.”
Welke taak vind jij extra mooi ?
“Voorafgaand aan de dienst kunnen de bezoekers intenties opschrijven in het ‘Zorg- en Dankschrift’ en daarbij een kaarsje opsteken. De kosters brengen het schrift en de lichtjes naar voren en de intenties worden voorgelezen. De intenties zijn meestal voor zieken of mensen die het moeilijk hebben, maar ook uit dankbaarheid voor steun. Verder vragen bezoekers ook aandacht voor actuele zaken in de wereld.”
Wie zijn de voorgangers ?
“De voorgangers zijn mensen die theologie gestudeerd hebben en mensen met een religieuze achtergrond. Zij zoeken onderwerpen uit zoals teksten uit het Oude en Nieuwe Testament en maken een selectie uit gezangen die het koor samen met de bezoekers die dag zingen. Het zijn altijd oecumenische diensten want er komen mensen van alle gezindten. Omdat de Jonge Kerk bouwt op de peilers: Dienen- Leren- en Delen is er altijd ruimte voor iedereen. Er is aandacht voor de originele Boodschap van het Evangelie maar ook voor het delen met elkaar en de wereld om ons heen. Voor dat laatste zijn veel werkgroepen opgezet door vrijwilligers bijvoorbeeld ziekenbezoek, onderling Pastoraat, vluchtelingen enz.”
Waarin kunnen diensten verschillen van reguliere diensten ?
“Tijdens de Nacht der Zielen (2 Nov) hebben we een kleine fakkeltocht in de stadstuin nadat we kaarsen hebben aangestoken voor de overledenen. In de Paasweek zijn er diverse avonden die in het teken staan van de lijdensweek. Op Witte Donderdag eten we samen een sobere maaltijd. Vier keer per jaar worden door de Mondiale Werkgroep de diensten verzorgd waarin steun wordt gevraagd voor de Derde Wereld onder andere . voor Solidaridad. Er zijn ook uitvaartdiensten die de nabestaanden zelf kunnen invullen en er worden kinderen gedoopt en er is een dienst van “Breken en Delen “voor de kinderen van groep twee. Extra aandacht is er voor de kinderen. Die hebben een eigen, z.g. kindernevendienst die twee maal per maand plaats vindt. De kinderen starten in de Kapel en gaan met hun eigen lichtje en brood en druivensap naar de nevenruimte waar ze met begeleiding op hun eigen manier het onderwerp van de dag beleven. Dat is in de vorm van verhalen vertellen, knutselen, zingen enz.”
Vertel iets meer over een kinderproject ?
“Dit jaar heb ik het voorstel gedaan om samen met kinderen een kerstgroep te maken.
Ik maak poppen van natuurmaterialen en heb al meerdere kerstgroepen gemaakt.. In september gaat het project van start en in december zal de Kapel versierd zijn met een zelfgemaakte kerstgroep. Ikverheug mij daar erg op.”
Waarom heb je speciaal hiervoor gekozen ?
“Het oecumenische spreekt mij erg aan en de saamhorigheid binnen deze kerk.
Wij maken een verbinding tussen de maatschappij en de liturgie. De mensen die hier komen, zoeken vaak een andere invulling van hun levensvragen. Een deel van de bezoekers is niet tevreden met de ontwikkelingen in de traditionele katholieke kerk
en willen een eigen invulling geven aan de diensten. Het samen delen staat voorop
en dat geeft velen een goed gevoel.”