Goed doel

KWF Kankerbestrijding
Door
Mar-Li Wingens
11 juni, 2009

Frans van Elven (62) voorzitter en Rob Tellings (45) secretaris van de KWF afdeling Roermond. Zij zijn al jaren betrokken en kunnen en willen de vereniging niet meer wegdenken uit hun leven.

Frans: “KWF Kankerbestrijding was voorheen Koningin Wilhelmina Fonds maar dan wisten mensen nog steeds niet waar de vereniging voor stond. Landelijk zijn er wel 1600 afdelingen waarvan Roermond er een is. Op die manier voelen mensen zich lokaal betrokken. Swalmen en Herten waren vroeger zelfstandig en dat is zo gebleven wat KWF betreft.”

Rob: “ In Roermond hebben we nu zo’n 280 collectanten die in de collecteweek dit jaar van 6 tot en met 12 september hun werk doen. Wij streven er naar dat alle voordeuren bezocht worden door onze collectanten. Daarnaast hebben ook de straatcollecte in de stad en op de Donderberg bij het winkelcentrum. Bij het Indiëmonument op 7 september staan we ook met onze collectebussen. Dat wil ik voor geen geld missen. Oud-strijders zijn heel gezellige mensen en ze zitten vol levenslust. Je hoort op die manier veel verhalen.”

Hoe zijn jullie betrokken geraakt bij KWF?

Frans: “Ik heb er niet echt voor gekozen het kwam op mijn pad. Mijn vrouw is in 1991 gevraagd om collectant te worden op de Donderberg. Gewoon om in enkele straten huis aan huis te collecteren. Het jaar daarna werd ik ook gestrikt. Op die manier is het ontstaan. Van het een komt het ander, In 2000 was er een wijkhoofd nodig in Maasniel waar ik woon. Toen werd ik dus wijkhoofd en enkele jaren later werd gezegd dat ik ook wel voorzitter kon worden. Mede omdat ik toch met de VUT ging en meer tijd had.”

Rob: “Door mijn vader. Hij is ooit gaan collecteren en hij is helaas aan kanker overleden. Toen heb ik het collecteren opgepakt en thans ben ik wijkhoofd van de Donderberg. Mijn vader is inmiddels 22 jaar dood. Er zit toch een stukje gedrevenheid bij en dan wil je je inzetten. Een van de drie mensen krijgt met kanker te maken. Ik heb zelf gereageerd op een oproep voor wijkhoofd en voor ik het wist zat ik in het bestuur.”

Wat doet een wijkhoofd? Frans : “Een wijkhoofd zorgt dat er voldoende collectanten zijn in zijn wijk. Hij zorgt voor het uitdelen van de collectebussen, het promotiemateriaal en zorgt natuurlijk dat na afloop het geld wordt geteld en op de rekening bij de Rabobank wordt gestort.

Rob: “Het promotiemateriaal komt vanuit Amsterdam bij mij terecht. Deze spullen zoals pennen en sleutelhangers worden allemaal door bedrijven gesponsord. Dus dat gaat niet af van het geld van de collecte. De wijkhoofden komen hun materiaal halen en verdelen dit weer tussen de collectanten.”

Hoeveel tijd besteedt een collectant aan het collecteren?

“In die ene week in het jaar in september, lopen de collectanten hun straten af. Meestal zijn dat rond de honderd huisadressen. Dat is niet heel veel. Sommigen doen er een avond over en sommigen drie avonden want die rusten niet voordat zij op alle adressen iemand thuis getroffen hebben.”

Is het veel werk voor het bestuur?

Frans: “Niet echt heel veel werk. De collecteweek is dus maar één week per jaar. Dan wordt er aardig wat geld opgehaald. Ik moet 280 collectanten aansturen via 18 tot 20 wijkhoofden. Tussen haakjes: we hebben daar 2 vacatures voor. Misschien handig om te vermelden! Ook collectanten zijn welkom !! Op het eind van het jaar organiseren we een avond voor de wijkhoofden. Op die avond worden ze op de hoogte gesteld van de voortgang en wat er opgehaald is aan geld. Een avond in het voorjaar om de nieuwe campagne voor te bereiden. Ook bespreken we dan wat nodig is aan collecte- en presentatiemateriaal. Een keer per jaar gaat het bestuur naar de algemene jaarvergadering in Utrecht. De collecteopbrengst van KWF Roermond was in 2008 bijna 26.000 euro! Met de opbrengst van winkelbusjes, begrafenissen en speciale acties kwamen we uit op ruim 30.000 euro. We hebben dit jaar ook weer een aantal jubilarissen die 25 jaar of langer dit vrijwilligerswerk doen. Dat zegt genoeg!”

Deel dit artikel

Lees volgende Goed doel
Gilde Samenspraak