Goed doel

Seniorwerker
Door
Mar-Li Wingens
2 april, 2010

Margriet Derks (50) en Marcel van Vliet (40) hebben affiniteit met ouderen. Dat is de reden dat zij dit werk zo leuk vinden. Een andere reden is dat hun werk zoden aan de dijk zet. Zij vormen de spil in het raderwerk en de vrijwilligers zijn het team er omheen..

Wat doen seniorenwerkers eigenlijk precies?

Margriet: “Wij adviseren senioren. In ons geval betekent dit dat wij senioren voorzien van informatie en advies op het gebied van wonen, welzijn, zorg en inkomen. Onze werkplek is in ’t Paradies. Wij staan klaar voor alle 55 plussers in Roermond. Maar wij bezoeken de mensen vanaf 75 jaar aan huis om voorlichting te geven. Mensen die een vraag hebben nemen contact met ons op of worden verwezen via de huisarts of een andere organisatie.”

Zijn het altijd mensen die in moeilijkheden verkeren?

Marcel: “Nee, wij benaderen mensen uit ons zelf om ze voorlichting te geven over de mogelijkheden die geboden worden. Deze mensen zijn 75 jaar en ouder. Zij vinden het in de regel interessant om kennis te nemen van allerlei zaken waar men aanspraak op kan maken. Dat kunnen bijvoorbeeld aanpassingen zijn in de woning waardoor zij langer op zichzelf kunnen wonen. Voor deze huisbezoeken af te leggen hebben 13 vrijwilligers tot onze beschikking.”

Vertel iets over de vrijwilligers?

Margriet: “De vrijwilligers doen het werk in het veld. Marcel en ik coördineren de zaak. Onze vrijwilligers krijgen van tevoren een scholing aangeboden waar zij de benodigde vaardigheden en gesprekstechnieken leren. “

Marcel: “Er zijn onderwerpen die gevoelig liggen en de vrijwilligers nemen daar ruim de tijd voor. Een gesprek duurt in de regel zeker anderhalf uur. Er kan een zeker vertrouwen worden opgebouwd. Daarna is het gemakkelijker om het bijvoorbeeld over financiële zaken en over rouw en verlies te hebben.”

Wat is jullie voornaamste rol?

Marcel: “In de eerste plaats geven wij informatie en we peilen waar de mensen eventueel behoefte aan hebben. Wij geven gerichte informatie waar deze persoon behoefte aan kan hebben. Zo’n eerste bezoek is eenmalig. Daarnaast zijn er mensen die zelf contact met ons zoeken en dan is er meestal een concrete vraag. Soms kunnen wij deze beantwoorden of wij kunnen de mensen de weg wijzen. Soms volgt ook een huisbezoek.”

Margriet: “Wij hebben foldermateriaal. Maar we laten geen pak folders achter. Alleen de folder(s) waar deze persoon iets aan kan hebben. Wij laten uiteraard ons telefoonnummer achter en als een vraag is, kunnen zij ons altijd bellen. Dat komt ook veel voor.”

Marcel: “Misschien is er op dat moment nog geen hulp nodig maar als het zover komt, dan weten de mensen de weg naar ons te vinden.”

Margriet: “We hebben er voor gekozen om in Swalmen een eigen team vrijwilligers te hebben.”

Margriet: “Onze vrijwilligers zijn allemaal 55 plussers en het zijn vrouwen en mannen.”

Marcel: “Het zijn mensen met allerlei verschillende achtergronden, een politieagent, iemand uit de zorg, uit het onderwijs. Voor mensen van buitenlandse afkomst hebben we ook speciale vrijwilligers tot onze beschikking die het Marokkaans en het Turks beheersen.”

Hoeveel mensen helpen jullie gemiddeld per jaar?

Marcel:” Onze vrijwilligers leggen ongeveer 250 huisbezoeken af en er nemen ongeveer 150 mensen uit eigen initiatief contact op met Margriet of met mij.”

Margriet: “We raken steeds meer bekend dat zien we omdat er steeds meer mensen uit zichzelf contact opnemen.”

Wat is jullie achtergrond?

Margriet: “Na de middelbare school heb ik een opleiding bejaardenverzorging gedaan, daarna werkzaam geweest in de bejaardenzorg, in een verpleeghuis gewerkt, daarna bij bejaarde mensen in huis gewerkt, ik heb als activiteitenbegeleidster gewerkt. Voor mijn gevoel heb ik altijd heel veel terug gekregen omdat mensen zo ontzettend blij kunnen zijn met iets dat je voor ze kunt doen.”

Marcel: “Ik heb een opleiding gedaan in het seniorenwerk, dat was 10 jaar geleden. Ik werkte als logistiek medewerker bij een bedrijf en heb me om laten scholen tot sociaal werker. Ik wilde iets betekenen voor kwetsbare mensen en ze de helpende hand reiken.”

Deel dit artikel

Lees volgende Goed doel
Medium
Lees volgende artikel
De Fietsersbond