Thom Külman (67) zet zich in als vrijwilliger van Proteion RCG in de volksmond Het Godshuis, Cuypershof en Prinsenhof genoemd. Hij heeft een heel speciale taak, hij zorgt er mede voor dat de senioren zich veilig kunnen voelen. Dat is belangrijk voor de sfeer in huis.
Wat doet u precies om de sfeer te bewaken?
Thom: “Wij letten op dat bijvoorbeeld de ruimtes die afgesloten dienen te zijn, dat ook zijn, Dat de mensen geen sleutels op de deuren laten staan, dat als er deuren open staan geen sieraden of geld zichtbaar zijn. Dat doen we dus waar de mensen wonen en waar de kantoren zich bevinden.”
Wie zijn deze sfeerbeheerders?
“Wij zijn nu met zeven personen. Wij hebben nog ruimte voor enkele vrijwilligers. Op die manier kunnen we plotseling uitvallen vanwege ziekte of iets anders beter opvangen. De vakantieperiodes zijn dan ook beter te bemannen. Wij vormen een fijne, collegiale groep die zich heel verantwoordelijk voelt.”
Hoe gaat een en ander in z’n werk?
“Ik maak een rooster voor de sfeerbeheerders en we lopen een of meer keren per dag door het Godshuis, het Prinsenhof en door het Cuypershof. We letten op onregelmatigheden maar maken ook een praatje met de bewoners. Zij kennen ons inmiddels ook. Wij lopen altijd met z’n tweeën. We hebben eens uitgerekend dat een wandeling ongeveer 2,7 km lang is. “
Hoe lang bestaat dit vrijwilligerswerk?
“Het bestaat ongeveer een jaar of zes. Het is ontstaan uit de samenwerking van de Wijkraad en het Godshuis. Maar het is nu een eigen service van het huis. Een heel goede oplossing voor het probleem. Ook het personeel en de mensen aan de receptie zijn alert. Ik ben er nu ongeveer drie jaar bij.”
Wat zou er voor kunnen vallen?
“Dat insluipers hun slag slaan. Het is een openbaar gebouw waar iedereen in en uit kan gaan. De vrijwilligers moeten wel hun mannetje kunnen staan. Wij geven de mensen vooral het gevoel dat op hun spullen gelet wordt.”
Hoe vaak moet u aantreden?
“Normaal gesproken lopen de vrijwilligers drie of vier keer per week. Soms een keer per dag, soms twee keer per dag als dat nodig is. We lopen nóóit op dezelfde tijd! We lopen op de gekste tijden. Ook in de weekenden. Dan lopen we incognito. Normaal zijn we te herkennen aan een hesje (zie foto) maar op zaterdag en zondag lopen we in gewone kleding. Op die momenten zijn er veel gasten op bezoek bij de bewoners. Ook in de zomer zijn we extra alert en maken we extra rondes omdat mensen soms hun deuren openzetten vanwege de warmte.”
Heeft u een achtergrond qua werk op beveiligingsgebied?
“Nee, ik ben vijf en twintig jaar inkoper geweest bij de sociale werkplaats. Daarbij ben ik dertien jaar secretaris geweest van de Limburgse Katholieke Invalidenbond en korte tijd in het bestuur van de wijkraad. Vandaar dat ik in dit vrijwilligerswerk gerold ben.