Goed doel

Take it Cheasy
Door
Mar-Li Wingens
23 juli, 2010

Jill Brouns is pas 19 jaar. Toch heeft ze zich al verdiept in de dagelijkse moeilijkheden die mensen met een lichamelijke beperking tegen komen. Ze heeft een hulpmiddel voor deze mensen ontworpen. Zelf zit ze vol plannen en aan het begin van een nieuwe fase in haar leven. Ze heeft net haar diploma op zak van MBO Interieur en Vormgeving niveau 4 en gaat een HBO opleiding aan een Kunstacademie volgen.

Wat heb je precies bedacht?

Jill: “Het is een afstudeerproject en het is een innovatieve kaashouder. Ik heb het de ‘take it cheasy’ genoemd. Een samentrekking van de woorden cheese (kaas) en easy (gemakkelijk). Het is bedoeld voor mensen met een beperking of oudere mensen die minder kracht in de handen hebben.”

Hoe werk het?

“Je zet een stuk kaas vast in de ‘take it cheasy’ door aan een handvat te draaien. Er zit een anti-slip matje onder het apparaat zodat deze niet kan verschuiven. Nu kan er met één hand kaas gesneden worden met een kaasschaaf. Mensen met een beperking kunnen vaak niet de kaas vasthouden en tegelijk de kaasschaaf hanteren. De ‘ take it cheasy’ heeft nog een tweede functie. Namelijk het openen van draaideksels op potjes. Je zet de pot er in en zet hem vast. Hetzelfde als bij de kaas. Je draait de deksel er gemakkelijk van af zonder veel kracht te moeten zetten.”

Waarom dit ontwerp?

“ De ‘take it cheasy’ ziet er uit als een hele (holle) kaas. Daar heb ik bewust voor gekozen omdat het goed bij het onderwerp past. De ‘kaas’ zelf heb ik van witschuim gemaakt. Eigenlijk is dat een geluidsisolerend schuim. Je kunt het goed met een stanleymes bewerken. Ik heb twee lagen op elkaar geplakt. Het schuim heb ik met een textielverharder behandeld en deze in de vorm van een kaas gemaakt, een onderstuk en een deksel. Daarna heb ik vloeibare plastic om de twee delen gedaan. Hetzelfde als om een echte kaas zit. In deze holle kaas bevindt zich de eigenlijke kaashouder. Het binnenwerk is gemaakt van roestvrij staal. Om het hygiënisch te maken. Het materiaal is keihard, veilig in gebruik, onderhoudsvriendelijk en het ontwerp ziet er leuk en origineel uit.”

Hoe kwam je op het idee?

“Ik kan er gewoon niet tegen als mensen met een beperking kleine dagelijkse handelingen niet kunnen verrichten. Iedereen kent wel mensen die daarmee worstelen. Dat treft mij en ik vond dat ik daar een oplossing voor moest vinden. Dat is dus ook gelukt! Dit is dit mijn derde versie van het ontwerp. De eerste kaashouder was van ijzer en de tweede helemaal van hout. Steeds kwamen er nieuwe verbeteringen bij tot dit uiteindelijke resultaat.”

Vertel iets over je opleiding?

“Het betreft de vierjarige opleiding op MBO-niveau ‘Interieur en Vormgeving’ op het CITAVERDE college in Roermond. Je leert er veel over vormgeven, de grafische kant, produktontwerp, tekenen en ruimtelijke vormgeving. Alle richtingen komen aan bod, ook het ondernemersschap. Het is heel breed. Ik heb ook zelf mijn folder over mijn kaashouder gemaakt. Ik moest ook zelf een klant zoeken, heb marktonderzoek gedaan en ik heb verpleegkundigen en andere ervaringsdeskundigen gevraagd om hun mening te geven. Ze waren heel positief. “

Zou jouw ontwerp in productie genomen kunnen worden?

“Dat zou inderdaad kunnen. Ik krijg er veel reacties op Maar ik ga daar nu geen werk van maken omdat ik een nieuwe studie ga beginnen. Daar gaat veel tijd in zitten en ik wil me daar helemaal op richten. Ik ga na de vakantie naar de Kunstacademie in Breda. Deze opleiding spreekt me erg aan omdat je dan vooral bezig bent met de uitvoering van je ideeën. Ik heb gekozen voor de richting ‘Ruimtelijk ontwerpen ‘ dat wil zeggen interieurarchitectuur en meubelontwerp. Ik heb toelatingsexamen gedaan en ik ben aangenomen.”

Deel dit artikel

Lees volgende Goed doel
Stichting Mamlaai