Goed doel

Unie van vrijwilligers Laurentius Ziekehuis
Door
Mar-Li Wingens
5 november, 2009

Ursula Keijsers (69) straalt als zij ‘haar’ UVV ter sprake brengt. Ze doet het vrijwilligerswerk met hart en ziel. Hoeveel uur zij per week in het ziekenhuis doorbrengt, wil ze niet kwijt. ‘Heel veel’ zegt ze lachend en dat al sinds 1991.

Waar bestaat uw vrijwilligerswerk uit?

Ursula: “Samen met mijn medebestuursleden en vooral projectleidsters stuur ik onze vrijwilligers aan in het Laurentius ziekenhuis. Ik wil wel even kwijt dat dit het mooiste werk is dat er bestaat. De glimlach van de patiënt is genoeg waardering. Mensen zeggen wel eens dat ze niet begrijpen dat ik zoveel uren in het ziekenhuis ben en dat allemaal voor noppes! Dan word ik heel kwaad. Er staat zoveel tegenover...”

Wat is de belangrijkste taak van een vrijwilliger?

“Het op het gemak stellen van de patiënt en we hebben op dit moment ongeveer 182 vrijwilligers. Maar dat is nog niet genoeg. We kunnen er nog wel 45 gebruiken. Op dit moment hebben we een nieuw project: ondersteuning verlenen op de Eerste Hulp. De taak is daar om in de wachtkamer de patiënt op te vangen en een kop koffie of thee aan te bieden. Soms zitten mensen daar uren! Noodgevallen gaan meteen door naar de specialist. Iedere patiënt krijgt een kleurtje, als je blauw krijgt, ben je geen noodgeval en moet je wachten op je beurt, ben je rood mag je meteen door. Alles heeft voor- en nadelen! De vrijwilliger brengt de patiënt naar de behandelkamer of naar de afdeling als ze opgenomen moeten worden. Op deze zogenaamde flex-afdeling werken ook vrijwilligers.”

Wat doet een vrijwilliger nog meer?

“Behalve de patiënt verzorgen met thee en koffie, luistert de vrijwilliger naar de patiënt, stelt hem gerust en maakt een praatje. Dit alles altijd in samenspraak met de floor-manager. Een luisterend oor bieden is belangrijk voor de patiënt die vaak zenuwachtig is. We hebben het opname-project, daar ben ik projectleidster van, De vrijwilliger brengt de patiënt die opgenomen moet worden naar de afdeling. Dat is ons oudste project, daar is alles mee begonnen in 1982. Daarnaast gaan vrijwilligers rond in de polikliniek met een wagen met koffie en thee voor mensen die daar zitten te wachten. Dat wordt altijd erg op prijs gesteld door patiënten. Vaak wordt aan onze vrijwilligers gevraagd of er ook een gebakje bij kan en de heren vragen om een borreltje! Er zijn ook vrijwilligers die met de krant rond gaan. Onze vrijwilligers zijn werkzaam op de Opname, de Poli, de Huiskamer, Inter-Patiënten-vervoer, Kerkdiensten, Krant/Koffie, Flexafdeling en Eerste Hulp.”

Worden ook vrijwilligers op de diverse afdelingen ingezet?

“Ja, op de flex-afdeling. De vrijwilligers werken uiteraard altijd samen met de verpleging. Vaak worden patiënten dezelfde dag nog geopereerd. Deze mensen mogen niets eten of drinken. Ze mogen alleen een ‘ijslolly’, een ijsklontje op een stokje. Samen met de verpleegkundige brengt de vrijwilliger de patiënt naar de echokamer of functie-afdeling. Ze halen ze ook weer op.”

Zijn er voorwaarden verbonden aan het vrijwilligerswerk?

“Alle vrijwilligers hebben geheimhouding in acht te nemen. Daar tekenen ze ook een contract voor. Ze hebben een proefperiode van drie of vier maanden. Daarbij is vrijwilligerswerk nooit vrijblijvend. Vrijwilligers nemen nooit een betaalde baan weg. Zij ondersteunen de betaalde medewerkers. De OR bepaalt of vrijwilligerswerk in dit plaatje past of niet.”

Waar bestaat uw werk uit?

“Ik zit achter de computer en vaak ook op de werkvloer. Ik denk af en toe: ‘Ursula, je bent een vliegende kiep’. Als ik wel eens een rot dag heb en ik loop het ziekenhuis binnen, dan valt alles van me af. Mijn wortels liggen in Duitsland en daar hebben ze een liedje: Ich habe mein Herz in Heidelberg verloren’ maar ik heb mijn hart aan het ziekenhuis in Roermond verloren!’

Deel dit artikel

Lees volgende Goed doel
Moedercentrum Maximina
Lees volgende artikel
Mussenkweker