Wij werken vraaggericht, dus de cliënt vraagt een bepaalde ondersteuning en onze vrijwilligers geven deze ondersteuning. (Foto: Gerard Boersen)
Ursula Keijsers (72) dacht op haar lauweren te gaan rusten. Die mening bleef veertien dagen overeind. Toen wist ze dat ze nog lang niet klaar was om niets te doen. Ze zet haar schouders er weer onder. Nu om een afdeling van Humanitas op poten te zetten in Roermond. Ursula heeft veel ervaring in het bestuurswerk. Zij was 21 jaar lid van een grote vrijwilligersorganisatie, waarvan 10 jaar vrijwilliger/projectleider, 11 jaar bestuurslid/coördinator en de laatste jaren voorzitter en had verder ook nog bestuursfuncties in diverse andere organisaties.
Vertel eerst even wat Humanitas precies is?
Ursula: “Humanitas is een landelijke vrijwilligersorganisatie die jaarlijks wel 40.000 deelnemers zodanig ondersteuning biedt dat zij de regie over hun leven weer kunnen voeren. Humanitas doet dit door middel van vraaggerichte individuele ondersteuning op allerlei gebieden. Dat kan zijn begeleiding bij de administratie thuis tot opvoedondersteuning in gezinnen met kinderen, begeleiding in rouw- of verliesverwerking, taalmaatjes voor inburgeraars en begeleiding van ex-gedetineerden en dak- en thuislozen. En dit is nog niet alles!”
Wat doet Humanitas in Roermond?
“Roermond heeft al vijf jaar het project Thuisadministratie. Dertig vrijwilligers ondersteunen jaarlijks 60 mensen bij het op orde brengen van hun administratie, budgetteren, inkomsten verhogen en uitgaven verlagen. Onze vrijwilligers hebben allemaal een financiële achtergrond. Vaak is het zo dat onze vrijwilligers een schoenendoos vol geopende en niet geopende enveloppen voor hun neus krijgen. Daar moeten ze eerst orde in scheppen. De Thuisadministratie is laagdrempelig omdat onze vrijwilliger bij de cliënt thuis komt. Het is zo geregeld dat een cliënt altijd hoogstens gedurende een jaar bijgestaan wordt. Daarna moet hij of zij op eigen kracht door.”
Wat is uw taak in Roermond?
“Ik ben bezig met een bestuur op te richten maar ik wil daarnaast ook op de werkvloer bezig zijn. Mij trekt het project om ex-gedetineerden bij te staan na hun vrijlating. Maar voorlopig ben ik aan het zorgen dat Roermond een volledige afdeling gaat krijgen. Een bestuur gaat locale activiteiten begeleiden. Ik wil graag zeven mensen in het nieuw op te zetten bestuur. Op die manier kunnen de werkzaamheden goed verdeeld worden. Als het bestuur compleet is, beslissen we samen welke taken ieder van ons krijgt. “
Heeft u al kandidaten gevonden?
“We zijn nu met z’n drieën en de vierde is in aantocht. Als we met z’n vijven zijn kunnen we al beginnen met taken verdelen. De advertentie in Typisch Roermond leverde al meteen een aantal telefoontjes op voor deelname.”
Hoe kan de taak van een vrijwilliger er uit zien?
“Bijvoorbeeld bij vrijlating van een ex-gedetineerde helpen bij het zoeken van een woning, praten met een woningcoöperatie, met de gemeente praten over wat mogelijk is, zorgen dat er huisraad komt. Er is helemaal niets! Wij willen er ook zijn voor de jeugd, denk aan de slachtoffers van loverboys. Maar ook voor de gehandicapte mensen. Het is wel zo dat wat een vrijwilliger kan doen, doet een vrijwilliger doet, maar wat een professionele kracht moet doen, doet een professionele kracht.”
Welke vrijwilligers zoekt u precies?
“Om te beginnen een voltallig bestuur. Daarnaast coördinatoren en vrijwilligers op de werkvloer. Ik ben dus op zoek naar héél veel vrijwilligers. Affiniteit met het werk is voorwaarde en een aantal uren inzet per week, gemiddeld vier uur. Een vrijwilliger gaat nooit ongeschoold op pad. Voor meer informatie of aanmelding van vrijwilligers, coördinatoren en bestuurders, neem contact op met mij: telefoon: 0475-310553 of via e-mail: ursulakeijsers@versatel.nl