Goed doel

Voorzitter Wijkraad Sint Christoffel
Door
Mar-Li Wingens
12 november, 2009

Marjo Medenbach (61) woont al 22 jaar in de binnenstad en zou nergens anders willen wonen. Ze kreeg in 2007 een flyer in de bus van de wijkraad dat er mensen gezocht werden die interesse hadden om bij het dagelijks bestuur te komen. Ze had meteen iets van: Dat doe ik! Het was gewoon een gevoel, ze heeft er niet lang over nagedacht en zich aangemeld. Marjo heeft haar plek gevonden!.

Wat doet een wijkraad?

Marjo: “Het is de bedoeling dat alle bewoners van de binnenstad op de hoogte zijn van het bestaan van hun wijkraad. De doelstelling van wijkraad St. Christoffel is om de leefbaarheid in de binnenstad in de gaten te houden en zo mogelijk te verbeteren in al zijn facetten. Dat kan o.a. te maken hebben met overlast of veiligheid met betrekking tot verkeer, maar uiteraard ook met andere zaken zoals overlast door hangjeugd”

Hoe wil de wijkraad dat bereiken?

“Mensen kunnen bij onze wijkraad terecht met hun klachten. Individuele klachten kunnen beter tot de gemeente gericht worden. Betreft het klachten van bijvoorbeeld een hele straat of buurt die ze zelf niet opgelost krijgen, kan de wijkraad adviseren. De wijkraad bekijkt samen met de groep mensen die een klacht heeft wat er eventueel aan te doen is.”

Op welke manier kunnen jullie helpen?

“Wij hebben als samenwerkende partners de gemeente, politie en wijktoezicht. Daar werken we heel nauw mee samen. De wijkraad bekijkt of de leefbaarheid inderdaad in het gedrang komt. Is dat het geval dan stappen we naar een van onze partners om het probleem onder de aandacht te brengen en zodoende daar gezamenlijk een oplossing voor te zoeken. Daarbij betreft het geen tijdelijke overlast van bijvoorbeeld een bouwproject. Aan deze overlast is weinig te veranderen.”

Kunnen mensen ook bij jullie terecht als zij een leuk idee hebben?

“Zeer zeker! Het moet niet alleen een negatief verhaal worden. Maar jammer genoeg is het meestal zo dat als iets goed gaat, heeft men ons minder nodig. Maar inderdaad, als een groep mensen een goed idee heeft om de binnenstad leefbaarder te maken, kunnen we samen bekijken of het idee haalbaar is. Of het idee toegevoegde waarde heeft. Als de wijkraad zich achter zo’n idee zou scharen, staan de mensen sterker.”

Waar en wanneer kunnen mensen bij jullie aankloppen?

“Wij hebben daar een speciaal spreekuur voor ieder dinsdagmiddag van 14.00 tot 15.00 uur in Het Paradies. Daar is een afgevaardigde van de wijkraad, van de politie en van stadstoezicht aanwezig. Mensen weten ons eigenlijk nog te weinig te vinden. Dat is jammer.”

Noem een project waar jullie mee bezig zijn?

“Op dit moment zijn we bezig om ‘deelraden’ op te zetten. We hebben bekeken welke straten ongeveer dezelfde problematiek hebben. Bijvoorbeeld het Stationsplein, daar heb je extreem veel overlast van uitgaand publiek. Dus hebben we in die buurt een aantal straten bij elkaar ondergebracht in een deelraad. Daar is één coördinator voor aangewezen en hij coördineert alle vrijwilligers die daaronder vallen. Deze deelraad bundelt zijn krachten en gaat in gesprek met de mensen die daar wonen en/of werken. Daarna wordt bekeken wat er aan de klachten te doen is en wordt concreet actie ondernomen. Een voorbeeld is het Kloosterwandplein. Daar hebben we de bewoners uitgenodigd om de problematiek helder te krijgen over de overlast van de skaters en andere jeugd. Het resultaat was dat Jongerenwerk met deze jeugd in gesprek gegaan is en de overlast is daardoor afgenomen. Maar wij houden de vinger aan de pols.”

Wat is moeilijk?

“Overlast is een gevoel dat voor iedereen anders ligt. In een binnenstad heb je altijd meer te maken met lawaai dan in een buitenwijk. Lawaai is inherent aan een binnenstad. Als men zich dit niet goed gerealiseerd heeft toen men in de binnenstad ging wonen, kan dat een probleem worden.”

Deel dit artikel
Lees volgende artikel
Dichter