Goed doel

Vrijwilligers Zwembad De Bosberg in Swalmen
Door
Mar-Li Wingens
21 mei, 2011

Hilde van den Essen (48) en echtgenoot Bert Severijnen (50) zijn niet meer weg te denken bij het zwembad in Swalmen. Ze zetten zich op verschillende manieren in om het zwembad in stand te houden. Zij niet alleen maar ook hun drie kinderen en 257 andere vrijwilligers.

Waarom zijn jullie zo verknocht aan het zwembad?

Hilde: “Eigenlijk moet ik zeggen dat vooral Bert verknocht is. Hij heeft de rest van de familie aangestoken. Dit is het achtste seizoen dat we bezig zijn in en rond het zwembad.”

Bert: “In 2002 was er sprake van dat de gemeente het zwembad wilde sluiten. Ik vond dat dit voorkomen moest worden. Uiteindelijk bleek dat de burgers van Swalmen het er ook helemaal niet mee eens waren dat het zwembad gesloten zou worden.”

Hoe ging het verder?

Bert: “Dat gegeven resulteerde in een raadsvergadering en de gemeente besloot om het jaar 2003 De Bosberg open gehouden als gemeentelijke exploitatie. Tevens werd een burgercomité de mogelijkheid geboden om de exploitatie te onderzoeken op levensvatbaarheid. Er is een plan ingeleverd en dat werd in september 2003 goedgekeurd door de gemeenteraad. ‘Stichting zwembad De Bosberg ‘werd opgericht. Ik ben een van de oprichters.”

Hoe zag het plan er uit?

Bert: “Het plan was om het zwembad te exploiteren met behulp van vrijwilligers. Wij krijgen van de gemeente uitdrukkelijk geen subsidie maar een vergoeding ter ondersteuning van de exploitatie. Wij hebben dus een gemeentelijke voorziening in beheer.”

Lukt het plan?

Bert:“We hebben nu 262 vrijwilligers, een afspiegeling van de bewoners van Swalmen. Waarvan acht bestuursleden. We hebben een heleboel werkgroepen met een eigen bestuurslid aan het hoofd. Bijvoorbeeld de werkgroep’ Groen’. Iemand die thuis is in de techniek stuurt de werkgroep ‘Techniek’ aan. Een badmeester is er voor de werkgroep ‘Badmeesters’. Ik ben er voor de werkgroep “PR” . We hebben een Kassagroep en een Boekhoudersgroep, De groep: ‘Opruimen en poetsen, een grote, hechte groep. We hebben een commissie die de abonnementen doet. Er is dus een bestuur en de bestuursleden zijn ook gewoon vrijwilliger. Een klein aantal vrijwilligers ontvangt een vrijwilligersbijdrage omdat zij bepaalde diploma’s hebben die noodzakelijk zijn. “

Wat is jullie werk bij de Bosberg?

Hilde: “De eerste twee jaar ben ik in de horeca in het zwembad ingezet als vrijwilliger. Toen is de horeca uitbesteed en ben ik de kassa gaan doen. Als het weer niet meewerkt kan het zijn dat ik zestien bezoekers kan begroeten. Maar als het weer mooi is, heb ik het druk. De feestelijke opening was op 1 mei, te bekijken via een filmpje op onze website. De vrijwilligers geven zelf aan hoeveel dagdelen ze beschikbaar zijn en welk werk ze willen doen. Onze dochter is onlangs badmeester geworden, onze oudste zoon doet ook de kassa en onze jongste zoon heeft meegeholpen om de website te maken.”

Hoe oud is het zwembad?

Bert: “Volgens mij 73 jaar. In de jaren ‘70 is het bad omgebouwd van een natuurbad tot een technisch bad. We willen het zo lang mogelijk in een goede staat te houden. Er is een planning wat er dat jaar moet gebeuren aan onderhoud en vernieuwing. De perrons , bijvoorbeeld, waar de gasten het water in springen moeten vernieuwd worden in de zin dat zwakke plekken opgevuld moeten worden. Ons budget staat onder druk, de gemeente wil bezuinigen en de kerntaken worden bekeken. Van ons wordt verwacht dat we meedenken hoe we extra inkomen kunnen genereren. Op die manier zouden de exploitatiekosten verminderd kunnen worden.”

Bert: “Wij zijn een schoolvoorbeeld van wat vrijwilligers maatschappelijk kunnen betekenen voor een gemeenschap. In dit geval Swalmen. Wij verbinden bijvoorbeeld duidelijk mensen die uit het arbeidsproces zijn. Ze hebben veel tijd en onder anderen, de groepen ‘Techniek’ en “Groen’ hebben hier veel voordeel van. Er zijn vriendenclubjes ontstaan die het samen gewoon leuk hebben en daarnaast een concreet doel hebben.”

Deel dit artikel

Lees volgende Goed doel
Bezoekerscentrum Leudal