Goed doel

Waterschap Peel en Maasvallei
Door
Mar-Li Wingens
27 augustus, 2010

Sharona Boonman uit Roermond is pas 14 jaar maar al erg begaan met de natuur en in het bijzonder met het water in de natuur. Zij zet zich in om ideeën aan te dragen om het werk van Waterschap Peel en Maasvallei bekender te maken bij jongeren op middelbare scholen. Het is een initiatief van de Unie van Waterschappen en bedoeld om de aansluiting bij de jeugd te verbeteren. Elke regio heeft zijn eigen speciale problemen. In Midden-Limburg is bijvoorbeeld de Groote Peel een kwetsbaar gebied.

Leg eens uit wat het waterschap is?

Sharona: “Waterschappen zorgen voor veilige dijken, droge voeten, voldoende en schoon water. Zo zorgen ze bijvoorbeeld dat het water in beken en rivieren schoon wordt of schoon blijft. Zodra het water uit de kraan in het putje en het riool verdwijnt, houdt het waterschap zich er mee bezig. Ze zijn dus niet verantwoordelijk voor het water dat uit de kraan komt. Het waterschap wil onder andere dat de planten en dieren die in of bij het water leven een beter leven krijgen. Ze hebben er bijvoorbeeld voor gezorgd dat in beken meer bochten aangelegd zijn zodat het water langzamer stroomt. Dat is goed voor de dieren.”

Hoe kom jij bij het waterschap terecht?

“Ik las in De Trompetter dat er een waterschapbestuurder gezocht werd. Ik vond het wel iets voor mij. Via de site heb ik me opgegeven. Ik wist al redelijk veel over waterschappen maar lang niet alles. Ik heb toen veel informatie opgezocht.”

Wat ga je precies doen?

“Ik ga meehelpen om de jeugd voor te lichten over wat waterschappen doen. Jongeren weten daar vaak niets of heel weinig van. Daarvoor bedenk ik ideeën samen met nog drie jongeren uit het zuiden van het land. Uiteindelijk komt daar een manifest uit dat aangeboden wordt aan de Tweede Kamer. Wij hopen natuurlijk dat de ideeën worden uitgevoerd.”

Hoe gaat het in zijn werk?

”De bedoeling is dat alle 26 waterschappen in Nederland één jeugdwaterschapsbestuurder afvaardigt naar het landelijk overleg. Deze gaan dan alle ideeën beoordelen en verder uitwerken tot een manifest. “

Heb jij al ideeën?

“Ja, voor sommige ideeën is veel geld nodig en voor andere ideeën maar heel weinig. We kunnen bijvoorbeeld projecten op scholen gaan doen. Dat de jongeren een stencil krijgen met informatie. Dat kost niet veel. Scholen kunnen er een les aan wijden. Maar we kunnen ook excursies voorstellen. Dat klassen bijvoorbeeld een rioolwaterzuiveringsinstallatie gaan bekijken. Op die manier zien ze hoe het werkt en vertellen het weer aan hun ouders. We willen ook een soort quiz bedenken en zo zien wat de jongeren na een half jaar onthouden hebben.”

Heb je al vergaderingen bijgewoond?

“Ja, vlak voor de vakantie zijn alle jeugdwaterschapbestuurders voor het eerst bij elkaar gekomen. .Wij zijn tussen 12 en 18 jaar. Nederland is opgedeeld in vier gewesten, noord, oost, zuid en west. De oudste jeugdwaterschapbestuurder van zo’n gewest is de afgevaardigde die in het landelijk overleg gaat zitten. Zij dragen dan het uiteindelijke manifest over aan de Tweede Kamer, die dan de ideeën van ons kunnen overnemen. Maar ze kunnen ook besluiten om helemaal niks te doen.”

Wat vind jij zo interessant aan het waterschap?

“Eigenlijk alles. Ik ben altijd al in water geïnteresseerd. Vorige week heb ik een dag meegelopen bij het waterschap en onder andere met de voorzitter van Waterschap Peel en Maasvallei gesproken en ben ik met een medewerker het veld ingegaan. We zijn naar bevers gaan zoeken, maar hebben we helaas niet gezien. We gaan nog een keertje in het najaar met een bootje de Niers op. Het zou natuurlijk heel leuk zijn als onze ideeën ook uitgevoerd worden. We hebben kleine ideetjes maar wel belangrijke en we hebben grote ideeën zoals de projecten op school. Dat willen we echt groot maken.”

Deel dit artikel

Lees volgende Goed doel
Kledingbank Limburg
Lees volgende artikel
De Wereldwinkel