Ton Kersten (60) is een bevlogen man als hij over de Kledingbank praat. Het vrijwilligerswerk staat heel dicht bij hem omdat hij graag iets voor mensen doet. Hij heeft een goede dag als hij bijvoorbeeld een heel gezin kan kleden en ook nog een knuffel of iets anders voor de kinderen cadeau kan doen.
Voor wie is de Kledingbank bedoeld?
Ton: “Voor de minder bedeelden in onze samenleving. De politiek zegt wel dat er geen armoede is in Nederland maar ik kan u verzekeren dat dit wel zo is. De mensen krijgen onze kleding geheel gratis. Wat ze wel nodig hebben is een verwijzing van een maatschappelijke organisatie, sociale dienst, psycholoog of van een huisarts of pastoor, Ze krijgen dan twee maal per jaar, in de zomer en in de winter, een volledige garderobe.”
Over welk soort kleding praten wij?
“ De mensen krijgen niet één hemd maar genoeg kleding om de winter of zomerperiode door te komen. Het zijn schoenen, een jas, broeken, truien, jurken, hemden en ook ondergoed en sokken. Zestig procent van de tweedehans kleding die wij binnenkrijgen, is afval. Kleding die niet geschikt is om gebruikt te worden. Die lompen verkopen we aan een opkoper die daar poetslappen van maakt of voor dijkverzwaring gebruikt of iets anders. Van dat geld dat we voor de lompen krijgen, kopen wij nieuw ondergoed en sokken. Van dat geld betalen wij ook het onderhoud en de benzine van onze auto’s. Wij krijgen daarnaast subsidie.”
Wordt er genoeg kleding aangeboden?
“Ongeveer tachtig procent wat wij aanbieden in onze winkel is splinternieuw. We hebben een gigantisch grote groep sponsoren die ons van kleding voorzien. Ik noem geen namen maar we gaan bijvoorbeeld een keer per drie maanden naar een grote winkelketen en dan halen we wel 70 zakken nieuwe kleding op. We zijn AMBY goedgekeurd. Dat wil zeggen: als een winkelier ons een collectie geeft van vorig jaar, waar hij niets meer mee kan doen, dan geven wij een schenkingsverklaring over de inkoopwaarde. Dat is voor hem fiscaal aantrekkelijk. Onlangs mochten we bij een lingerieketen voor wel 5000 euro aan lingerie ophalen.”
Welk vrijwilligerswerk doe jij bij de Kledingbank?
“Ik haal kleding op in heel Limburg bij mensen die voor ons kleding verzamelen. Ik verzorg het logistieke gedeelte. Ik stuur chauffeurs op pad om op deze steunpunten de kleding op te halen. Als dit op de kledingbank aankomt wordt dit uitgesorteerd door onze vrijwilligers, hoofdzakelijk dames. Er zijn ongeveer 80 vrijwilligers bij ons werkzaam. Maar nieuwe vrijwilligers zijn altijd welkom, we komen altijd handen te kort.”
In welke regio is de kledingbank actief?
“Voor heel Limburg maar voornamelijk voor Midden-Limburg. Er zijn ontwikkelingen om de organisatie uit te breiden over heel Nederland. Er is een winkelketen die ons benaderd heeft om alle kledingbanken in Nederland te bevoorraden. Als bijvoorbeeld kledingbank Rotterdam spijkerbroeken nodig heeft, en wij hebben die op voorraad, dan zorgen wij dat Rotterdam ze krijgt.”
Hoe kwam jij terecht bij de Kledingbank?
“Ik heb 34 jaar bij Nedcar gewerkt en werd in de gelegenheid gesteld om vervroegd uit te treden met 56 jaar. Ik heb met mijn vrouw overlegd en zij vond het goed maar...zij wilde mij niet ‘de ganse daag aan de kooi’! Daar ben ik haar ontzettend dankbaar voor. Ik zag een advertentie in De Trompetter van de Kledingbank. Ze vroegen chauffeurs. Ik ben daar gaan praten en kijken en ik was helemaal verkocht. Ik kon meteen beginnen. Dat bevalt me zó goed dat ik soms meer bij de Kledingbank ben als thuis. Ik ben er bijna iedere dag te vinden. Ik ben er al heel lang van overtuigd dat iets geven veel mooier is dan iets ontvangen. Bij ons komen mensen die nooit in een winkel komen maar er alleen langs lopen. Ze kunnen de portemonnee niet trekken om iets te kopen. Voor die mensen doen we het!”