Bernhard Brouwer (53) en zijn vrouw begonnen 25 jaar geleden een winkel in biologische produkten in Roermond. Toen waren deze produkten nog dun gezaaid en alleen in speciale winkels te koop. Op vandaag is dat wel anders. Toch gaat het kiezen voor biologische produkten vaak samen met een bepaalde levenswijze.
Hoe kwamen jullie er bij om 25 jaar geleden zo’n soort zaak te beginnen?
“ Nou, uit puur idealisme! Wij zijn echt pioniers op dat gebied. Niet alleen in Limburg maar ook in Nederland. Wij zochten een manier om iets te doen voor de kost waar we helemaal achter konden staan. Om zinvol bezig te zijn.”
Waar haalden jullie in het begin de produkten vandaan?
“Dat was inderdaad een groot probleem. We hadden gewoon heel weinig spullen. We hadden groenten, we hadden brood. We zijn heel klein begonnen op 45 vierkante meter en de produkten stonden 10 centimer uit elkaar! Er bestonden nog heel veel produkten niet. Tofu bijvoorbeeld. Dat maakte mijn vrouw zelf. Dat was een heidens karwei. Je moet sojamelk koken in grote ketels en je hield heel weinig tofu over. Daarbij brandde die sojamelk altijd aan.”
Nu koop je biologische produkten zelfs in de supermarkt!
Ja, maar dat zijn misschien 150 tot 200 biologische produkten, wij verkopen nu wel 2000 biologische produkten. De zaak is inmiddels 170 vierkante meter en we moeten echt schipperen met de ruimte om alle produkten te kunnen aanbieden.”
Wie kopen deze produkten eigenlijk?
“ Mensen uit alle rangen en standen kopen biologische produkten. Wel veel mensen met kinderen. Als je kinderen krijgt ga je toch extra nadenken over wat je je kinderen te eten wilt geven. Maar het zijn gewoon doorsnee mensen die kiezen voor biologische produkten. Er zijn ook mensen die heel gericht alleen bepaalde produkten kopen zoals de boter of het brood of de groenten.”
Zijn deze produkten gezonder dan gewoon geteelde?
“Ja, en daarbij zijn ze goed voor het milieu. Wij verkopen ook vlees, maar dan ben je er wel zeker van dat het milieu daarbij niet belast is en dat de dieren een goed leven hebben gehad. Biologisch geteelt betekent onbespoten, dus dat er geen chemische middelen zijn gebruikt, geen pesticiden, geen chemische bestrijdingsmiddelen. “
Welk produkt is bijvoorbeeld nieuw ontwikkeld in deze 25 jaar?
“ Dat is de rijstwafel. Toen wij die gingen verkopen waren ze nog nergens te krijgen. Als mensen onze kinderen rijstwafels zagen eten zeiden ze: ‘Die kinderen eten tempex!’ Nu kent iedereen rijstwafels.”
Wat maakt het brood anders dan anders?
“ De ingrediënten van biologisch brood zijn meel, water en gist. Daar kan brood van gebakken worden. Wat in alle ander brood zit is broodverbeteraar. Dat maakt dat brood langer mals blijft. Broodverbeteraar is bijvoorbeeld vet. Dat kunnen allerlei vetten zijn. De bakker krijgt broodverbeteraar kant en klaar aangeleverd. Dat zit niet in ons brood en dat kan wel 10 procent van het brood uitmaken. “
Zijn biologische produkten duurder dan niet biologische?
“ Ja, ze zijn iets duurder, maar het prijsverschil valt enorm mee. De produktie gaat omhoog, dus de prijs kan omlaag. Nederlanders geven in verhouding weinig geld uit aan eten. Dat is maar ongeveer 10 procent van het inkomen. Als er bezuinigt moet worden , doet men dat op het eten. Dat is natuurlijk geen goede zaak.