A.H.J. Hahn is in vaste dienst bij Bureau Rechtshulp in Roermond. Waarom koos hij hiervoor en niet voor een eigen praktijk? Hoe idealistisch is mr Hahn?
Kun je uitleggen wat het Bureau voor Rechtshulp is?
A.H.J.: “Het Bureau in de huidige vorm is een juridisch adviesbureau, volledig gesubsidieerd door de overheid. Eigenlijk het vervolg op de vroegere wetswinkels. De wetswinkels kent nog iedereen. Ze werden bemand door studenten. Het was ook een initiatief van studenten. Ik heb dit werk ook nog gedaan in mijn studententijd. De overheid heeft op een gegeven moment gemeend dat het toch hun verantwoordelijkheid is.”
Wat was en is het uitgangspunt?
:Mensen betaalbaar, dus ook mensen met een smalle beurs, gebruik te laten maken van rechtshulp. De advocatuur bood dat toen niet. De overheid heeft ingezien dat dit toch heel erg nodig was en is. Bureau voor Rechtshulp kwam in de plaats van de Wetswinkel en er werden betaalde krachten aangetrokken. Volgend jaar gaat er weer wat veranderen dan worden we geprivatiseerd. Dan is iedereen welkom, ook mensen met een hoger inkomen. Die moeten we nu nog wegsturen. Maar je kunt er ook niks aan doen als je huis een bepaalde overwaarde heeft?”
Wie werken bij Bureau Rechtshulp?
“Voornamelijk afgestudeerde rechtenstudenten die zien dat dit heel erg mooi werk is. Een alternatief voor de commerciële advocatuur. Daar voelt niet iedereen zich thuis. Dat speelde vooral in de jaren 70. Het was toen ook een verzet tegen de gevestigde orde. Bij die mensen hoorde ik ook! Toen!”
Hoe sta je er nu tegenover?
“Het is inmiddels al dik 25 jaar een professionele instelling. Op ons bureau werken advocaten en wij geven niet alleen maar simpele adviezen. Wij houden spreekuren, tot voor kort helemaal gratis, daar komen veel mensen op af.”
Wie komen in aanmerking voor hulp?
“ Wij geven adviezen aan mensen tot een bepaald inkomen. Dat is een inkomen tot 2100 euro netto per maand. Daarbij geldt een vermogensgrens. Men mag bijvoorbeeld wel een huis bezitten maar de overwaarde mag een bepaald bedrag niet overschrijden. Men mag ook geen vermogen hebben groter dan 10.000 euro. In dat geval kun je een gewone advocaat betalen.”
Rechtshulp is niet meer helemaal gratis?
“ Nee, wij rekenen voor een eerste advies € 13,50. Dan hebben we drie uur om een kwestie op te lossen. Daar kun je al een heel eind mee komen. Soms lukt het niet om een kwestie op te lossen dan moet men procederen. Dan gaat men een eigen bijdrage betalen afhankelijk van het inkomen.”
Hoe gaat het verder na de privatisering?
“ We blijven ons richten op onze doelgroep. Dat is ons sterkste punt. Ons hart blijft uitgaan naar ontslagzaken, loonkwesties, uitkeringskwesties, vreemdelingenzaken. Geen strafzaken en geen echtscheidingen en geen bedrijven Alleen voor werknemers en geen werkgevers, geen verhuurders, alleen huurders. Wat wel gaat veranderen is dat het spreekuur losgekoppeld wordt van het bureau. Eigenlijk komt de oude wetswinkel weer terug. Het gaat heten ‘nieuw juridisch loket’. Zij hebben een verwijsfunctie. Op eenvoudige vragen krijgt men meteen antwoord en wat ingewikkelder ligt, daarvoor worden zij naar ons of naar een gewone advocaat verwezen.”