Ieder zijn vak

apothekersassistente
Door
Mar-Li Wingens
26 maart, 2005

Karin Vos (44) is al bijna 25 jaar apothekers-assistente bij Lloyds apotheek Clemens Haan in Roermond. Iedereen krijgt wel eens met een apothekers-assistente maken. Maar wat doen ze eigenlijk? Draaien ze nog steeds pillen of geven ze alleen nog maar de pillen aan over de toonbank?

Karin doet haar werk in ieder geval nog steeds vol overgave.

Welke opleiding is er nodig voor dit beroep?

Karin: “Ik heb nog een opleiding gehad van twee jaar in Heerlen. Een dagopleiding van ’s morgens half negen tot ‘s middags half vier. Tegenwoordig duurt de opleiding drie jaar en je kunt ook kiezen voor de BBL-opleiding. Dat is een combinatie van een dag in de week naar school en daarnaast werken in een apotheek. Dat komt tegenwoordig heel veel voor.”

Wat doet een apothekers-assistente precies?

‘Medicijnen afleveren. Maar ook medicijnbewaking. Vroeger en nu moet je weten of de verschillende medicijnen samen gebruikt kunnen worden. Bijvoorbeeld: iemand krijgt DE pil en daarnaast antibiotica, dan kan de antibiotica de werking van de pil verminderen. Dat zijn allemaal de dingen die je op school leert.”

Leerde je vroeger andere dingen op school?

“In mijn tijd leerde je nog de plantjes waar medicijnen van gemaakt werden. Je leerde stoffen herkennen. Je moest aan flesjes ruiken en dan moest je weten dat is alcohol en dat is aceton. Dat is tegenwoordig niet meer zo.”

Is het vak daardoor minder interessant geworden?

“Nee, zeker niet. Tegenwoordig is de medicijnbewaking veel zorgvuldiger en beter dan in mijn begintijd. Tijdens de opleiding van nu ligt daar heel erg de nadruk op. Dus dit medicijn kan samen met dat medicijn en dat niet met dat medicijn om die en die reden. Dit is een positieve ontwikkeling.”

Maken jullie ook nog medicijnen zelf?

“Ja, bijvoorbeeld zalfjes, klysma’s en zetpillen. Vroeger maakte je ook pillen, maar dat bestaat niet meer. Dat was zelfs voor mijn studie al zo. Bij ons is een assistente zo’n zes uur per dag bezig met het bereiden van medicijnen.”

Welke eigenschap is belangrijk in jouw beroep?

“Zorgvuldigheid, nauwkeurigheid. Een fout kan voor de patiënt zeer nadelige gevolgen hebben. Alle recepten laat je controleren door een collega. Je doet het nooit alleen. Ieder recept wordt dubbel nagekeken op naam, geboortedatum. klopt het wat in het doosje zit met het recept, klopt het etiket.”

Draai je ook avonddiensten?

“Ja, dat is altijd op een vast punt in Roermond Zuid. Dat nemen 16 apotheken om de beurt voor hun rekening. Binnenkort gaat dat waarschijnlijk veranderen dan komt de avond- en nachtapotheek dichter bij de huisartsenpost. Dat maakt het gemakkelijker voor de klanten. Deze avond- en nachtapotheek is superbeveiligd. Daar hoef je echt niet bang te zijn. Er is een alarm en de klant staat in een apart hokje, er is geen direct contact met de assistente.”

Is het een typisch vrouwenberoep?

“Ja, eigenlijk nog altijd, al hebben wij nu een mannelijke assistent. Maar dat is er dus maar één tussen 12 vrouwelijke medewerksters, De haan in het kippenhok. Verder werken we samen met twee apothekers, een adminstrative kracht en drie bezorgers.”

Deel dit artikel

Lees volgende Ieder zijn vak
airobic-instructrice
Lees volgende artikel
Franse droom