Ieder zijn vak

Bonbon verkoopster
Door
Mar-Li Wingens
26 februari, 2006

Zus Schuijren (57) verkoopt bonbons. Ze staat helemaal achter het product en dat is goed te merken aan haar enthousiasme.

Werk je in een speciaalzaak?

Zus: “Dat kun je wel zeggen. Wij verkopen eigenlijk uitsluitend bonbons en geen nevenartikelen. Bij ons kun je geen gewone reep chocolade kopen. Onze zaak heeft toch een bepaalde uitstraling. Het is een sfeervol ingerichte zaak met mooie kroonluchters en een plafond met ornamenten.”

Hoe ben je in dit vak gerold?

“Er was een vacature en ik heb gesolliciteerd. Ik werk er nu bijna vijf jaar. De winkel bestaat nu ongeveer achttien jaar. Wat ik erg leuk vind in dit vak is dat we altijd blije mensen in de winkel krijgen. We hebben een vaste klant die zei: ‘In deze zaak staan er ook mooie bonbonnetjes achter de toonbank!’ Dat vinden mijn collega’s en ik natuurlijk leuk.”

Is het prettig werken met zoveel verschillende collega’s?

“Wij zijn allemaal niet meer piep jong. We hoeven het allemaal voor het geld niet meer te doen. Wij werken omdat we het leuk vinden. We doen dit met liefde en plezier en met ons hart.”

Mag je de winkel naar eigen smaak inrichten?

“Dit pand is van zichzelf al heel mooi maar we hebben richtlijnen hoe de bonbons gepresenteerd worden. Dat is in iedere zaak met ons product hetzelfde. De schalen met bonbons worden overal op dezelfde manier opgemaakt.”

Dus jullie verkopen maar één product?

“Dat zijn Belgische bonbons en het recept is geheim. We hebben natuurlijk wel verschillende smaken bonbons. Ze worden in Brussel gemaakt en iedere week krijgen wij verse aanvoer.”

Zijn jullie bonbons duur?

“Ja, een bonbon kost gemiddeld 30 tot 40 cent per stuk. Je kunt uitgaan van zes bonbons in een ons voor € 1,90. Het is een echt luxeproduct. Je moet het niet vergelijken met bonbons uit de supermarkt. De samenstelling van onze chocola en onze vulling is bijvoorbeeld niet onbeperkt houdbaar. Dat kun je in een supermarkt niet aanbieden. Je zou iedere week de schappen leeg moeten maken.”

Wie kopen bij jullie?

“Mensen uit de hele regio. Wij hebben een vaste klantenkring opgebouwd. Mensen uit Roosteren, Heythuysen en alle omliggende dorpen weten ons in Roermond te vinden.”

Kun je er zelf wel van af blijven?

“Moeilijk. Het is maar goed dat ik niet iedere dag werk, maar twee halve dagen per week. Ik heb nog vier collega’s en zij werken ook parttime. De dagen dat ik werk, neem ik toch altijd wel enkele bonbonnetjes voordat het zes uur is. Ze blijven gewoon heel erg lekker.”

Deel dit artikel

Lees volgende Ieder zijn vak
Verkoopster
Lees volgende artikel
De Sterrenkundeclub