Ieder zijn vak

Brood- en banketbakker
Door
Mar-Li Wingens
25 juni, 2009

John Smeets (54) is bakker in hart en nieren. Maar vanwege zijn beroep heeft hij (bijna) geen sociaal leven. Zijn vrouw Jet werkt in hun bakkerswinkel in Roermond. Ze hebben ook een winkel in Herkenbosch en deze moet hij ook bevoorraden.

Hoe zijn de werktijden tegenwoordig voor bakkers?

“Zoals de meeste van mijn collega’s begin ik iedere nacht om 2.00 uur met broodbakken. Dat doe ik op dinsdag, woensdag en donderdag. Vrijdag nacht beginnen we om 1.00 uur en op vrijdagavond beginnen we om 10.00 ’s avonds nog een keer. Daar is eigenlijk sinds oudsher niets aan veranderd.”

Moesten jullie offers brengen?

“Ik moet toegeven dat het ondernemersleven van bakkers wel zwaar is. Ik moet er ook bij aantekenen dat het sociale leven onder druk staat. Dat is er eigenlijk niet. Ik ga na het werk rond drie uur ’s middags naar bed tot een uur of zes. Dan zorg ik voor het eten van mijn vrouw en mij. Mijn vrouw staat in de winkel en komt dan thuis. De kinderen bungelden er eerlijk gezegd een beetje bij. Net als ik vroeger. Voordeel is dat je je als ondernemer misschien iets meer kunt permitteren. De kinderen zijn nu volwassen. Jet doet het papierwerk van onze twee zaken. Ik ga rond half tien ’s avonds naar bed. Dat doe ik nu al ongeveer veertig jaar op die manier.”

Kunt je altijd goed slapen?

“Het voordeel is dat mijn werktijden altijd dezelfde zijn. Dat varieert niet. Ik ben er aan gewend. Ik hou me ook strikt aan mijn slaaptijden. Door de week ga ik nooit naar feestjes of vergaderingen of iets anders. Het is wel jammer dat ik dan verstek moet laten gaan. Ons gezinsleven was niet anders dan dat ik zelf ook groot gebracht ben.”

Hoe ging het vroeger thuis?

“Wij hadden een bakkerij en een café. Ze lagen naast elkaar. Dat heeft 75 jaar bestaan en is nu al 40 jaar verleden tijd. Mijn grootvader en grootmoeder zijn de bakkerij begonnen. Ze kregen vijf kinderen. Vier kinderen hebben het bedrijf voortgezet in de bakkerij en in het café. In de jaren 80 kwam de derde generatie aan bod. Toen heb ik de bakkerij van mijn oom overgenomen. Mijn oudste broer nam toen het café over. Dat heeft 10 jaar geduurd. Toen hebben Jet en ik dat pand overgenomen en onze bakkerij en winkel kunnen uitbreiden.

Hoe gaat het met de volgende generatie?

“In 2000 hebben we een bakkerszaak in Herkenbosch gekocht. De gedachte daar achter was dat we proefden dat onze zoon Jean-Paul de zaak op termijn wilde overnemen. Hij werkt nu al negen jaar in de bakkerij en woont op zichzelf. Onze dochter Dominique studeert bedrijfseconomie, maar helpt geregeld mee in de winkel net zoals onze schoondochter.”

Hebben jullie geheime recepten van vroeger?

“Daar kan ik geheimzinnig over doen. Het is zo dat qua receptuur de basis soms nog aanwezig is maar de grondstoffen zijn in de loop der jaren sterk verbeterd. Dan kun je bepaalde recepten niet meer handhaven en trends veranderen ook. Wat wel gebleven is dat ons brood en banket iedere dag vers gebakken wordt. Ik bak het brood en Jean Paul het banket.”

Deel dit artikel

Lees volgende Ieder zijn vak
Eigenaresse van een Zorgboerderij