Ieder zijn vak

bruidsmode
Door
Mar-Li Wingens
7 mei, 2005

Hanneke Zegeren heeft al vele bruidjes terzijde gestaan met raad en daad als het ging om DE JURK. Zij doet dit werk al meer dan 20 jaar. Hanneke heeft nu 13 jaar een eigen zaak in bruidsmode.

Hoe ben je er toe gekomen om een eigen zaak in bruidsmode te beginnen?

Hanneke: “Ik heb altijd al in de bruidsmode gewerkt. Na mijn opleiding heb ik stage gelopen en daar blijven hangen. Op een gegeven moment toch de stap genomen en een eigen zaak begonnen.”

Wordt er veel getrouwd tegenwoordig?

“Er wordt minder, veel minder getrouwd dan een aantal jaren geleden. Er komt al gauw gezinsuitbreiding en dan hebben de stellen zoiets van ‘moet er nu ook nog getrouwd worden?’ Ze zijn ook ouder dan vroeger. Toen was het heel gewoon om op je twintigste te trouwen. Nu zijn de meeste bruidsparen over de dertig.”

Geven mensen ook gewoon een groot feest zonder te trouwen?

“Nou, het wordt wel vaker gecombineerd, afstuderen en officieel gaan samenwonen. Voor dat feest is dan een mooie jurk nodig. Het gebeurt ook veel dat het stel hier trouwt en op de Maladiven het feest geeft. Steeds minder zie je het traditionele trouwen in de Munsterkerk en daarna een bruiloft met 300 man.”

Zijn er nog meer verschillen met vroeger?

“Ja, mensen trouwen nu voor zichzelf en niet voor anderen. Dat was vroeger vaak anders. Toen trouwde men omdat het zo hoorde of de familie er op stond. Een witte bruidsjurk zie je tegenwoordig ook minder. Het kan nu ook een rode of zwarte zijn. Maar meestal ivoorkleurig of ecrukleurig. Het zijn vaak ook jurken die men als avondjurk kan dragen. Men denkt toch anders dan vroeger.”

Hoe zie je de toekomst?

“Ik denk dat de romantische dag weer terugkomt. Je ziet vaak een golfbeweging. Alles komt weer terug. En er zijn toch ook nog stellen die een traditionele bruiloft willen, het hele romantische plaatje van in de kerk, receptie en alles wat er bij hoort.”

Een bruidsjurk koop je niet in een half uur?

Meestal komen moeder en schoonmoeder mee. Soms ook een stel vriendinnen. Tegenwoordig komt ook vaak de bruidegom mee. We hebben dan eerst een heel gesprek. Hoe trouw je, waar trouw je, wanneer en waarom trouw je. Op die manier krijg je een band met de klant. Een traditionele bruiloft met een koets vraagt om een andere aankleding dan dat de bruid achter op de motor zit met daarna een barbeque.”

Vond je het vroeger leuker?

“Eigenlijk wel. Toen ging men heel gelukkig de zaak uit, zo van ‘We hébben hem!’ Tegenwoordig zijn de bruiden goed voorgelicht door internet, ze weten precies wat ze willen. Ze laten zich niet meer adviseren. Maar soms moet je toch een beetje water bij de wijn doen. Niet iedereen kan alles dragen. Je laat eens iets anders passen dan dat ze uitgezocht hebben en dan gaan ze toch vaak daarmee de deur uit. Je probeert soms een beetje te sturen. Als een jurk vermaakt moet worden, kan dat allemaal in ons huis. Vaak is het drie of vier keer passen. Liefst nog een keer een paar weken voor de bruiloft in verband met het gewicht. De een komt aan van de zenuwen en de ander valt juist af.”

Deel dit artikel

Lees volgende Ieder zijn vak
handelaar in bijzondere spullen
Lees volgende artikel
Zeur