Ieder zijn vak

Buikdanswinkel
Door
Mar-Li Wingens
12 maart, 2009

Sharon Reijnders (20) heeft haar handen vol. Ze studeert in Nijmegen en ze heeft een eigen zaak In Posterholt. Maar dat is nog lang niet alles.

Waar komt jouw interesse vandaan voor buikdansen?

Sharon: ‘Vanaf klein kind ben ik al enorm geinteresseerd in het Midden-Oosten, Arabische culturen. Waar dat vandaan komt? Ik weet het niet. Op de basisschool deed ik al projecten over Egypte, de farao’s en dat soort onderwerpen. Toen ik 14 jaar was, ben ik naar een buikdansschool in Linne gegaan. Daar heb ik vijf jaar gedanst en vervolgens 1 jaar in Eindhoven. Toen ik 17 jaar was, ging ik voor het eerst naar Egypte en ik heb daar een buikdanspakje gekocht voor mezelf. Op de dansschool hoorde ik dat het heel moeilijk was om de juiste kleding te kopen voor buikdansen.”

En toen?

“ik dacht dat ik wel een eigen winkeltje kon beginnen in buikdanskleding. Ik heb me laten inschrijven bij de Kamer van Koophandel, Belastingdienst alles wat nodig was. Ik kreeg van mijn ouders alle steun. Ze vonden het leuk. Ik begon op mijn slaapkamer met rekjes kleding uit Egypte.”

Was het meteen een succes?

“De eerste keer dat ik in Egypte was, heb ik daar mijn eerste leverancier leren kennen. Ik het begin was het nog te doen op mijn kamer maar toen kwamen, behalve de dansschool waar ik zelf danste, ook andere dansscholen mijn kleding kopen. Mijn slaapkamer werd te klein. Alle mensen moesten ook door het hele huis lopen. Pap en mam hadden toen net een nieuwe garage gebouwd en ik mocht de helft gebruiken voor mijn winkel. Ik kreeg toen een goede vloer en een spiegelwand, paspoppen en kledingrekken. In die tijd ben ik ook naar Cairo geweest en heb daar een goede leverancier gevonden met eigen atelier. Daar laat ik op bestelling kleding in alle maten, allerlei stoffen en eigen ontwerpen maken.”

Heb je nu een echte zaak?

“Dat kun je wel zeggen. Ik ben nu drie jaar bezig en ik hoor bij de beste zaken op dit gebied in Nederland. Onder goede kleding versta ik goede kwaliteit stoffen, goed afgewerkt, goede pasvorm. Danskleding moet lekker zitten, dat vind ik belangrijk. Daarbij moet het betaalbaar blijven.”

Is het altijd traditionele kleding?

“Ja, je hebt heel veel verschillende stijlen buikdansen en bij iedere stijl hoort bepaalde kleding met bijbehorende accessoires. Die verkoop ik ook. Je kunt o.a. dansen met stokken, met zwaarden, met kandelaars op het hoofd of cimbaaltjes. Buikdansen is in die landen lange tijd zelfs verboden geweest maar komt nu steeds meer terug.”

Heb je nog tijd over voor andere dingen?

“Ik studeer in Nijmegen Arabische talen en cultuur. Dat is echt super! Ik leer de geschreven taal en ook dialect. Over een aantal jaren wil ik ook Marokkaans dialect er bij leren en alles daarom heen, ook over de Islam en de geschiedenis en politiek. Ik volg workshops en masterklassen in buikdansen. Enkele keren per jaar ga ik inkopen in Cairo. Ik organiseer voor het tweede jaar een festival in Posterholt voor geïnteresseerden en voor mensen die onbekend zijn met deze dansstijl. Helemaal in oosterse sferen. Ik verzorg tevens optredens. Daarbij heb ik ook een sociaal leven én een vriend!”

Deel dit artikel

Lees volgende Ieder zijn vak
Consulent bij MEE Noord-en Midden Limburg