Ieder zijn vak

Buurtbemiddeling
Door
Mar-Li Wingens
6 augustus, 2010

Luc Schroembges (41) en Claire van Bekkum (33) zijn coördinatoren Buurtbemiddeling Midden-Limburg vanuit Proteion Welzijn. Zij begeleiden de vrijwilligers die bemiddelen tussen buren en/of buurtgenoten die problemen met elkaar hebben. Zij willen voorkomen dat (vaak wederzijdse) ergernissen zich opstapelen en leiden tot een ogenschijnlijk onoplosbaar conflict. Als Buurtbemiddeling wordt ingeschakeld, gebeurt dit altijd op vrijwillige basis en krijgen de buurtgenoten handvaten om afspraken te maken die voor beide partijen aanvaardbaar zijn.

Hoe komt iemand in contact met Buurtbemiddeling?

Claire: “Dat kan op meerdere manieren. Via de politie, de woningbouwvereniging of via de gemeente kunnen mensen aangemeld worden als mensen daar toestemming voor hebben gegeven. Ook kunnen mensen zich gewoon zelf aanmelden.”

Over welke problemen spreken we?

Claire: “Over conflicten tussen buren of buurtbewoners waar onze vrijwilligers een rol bij kunnen spelen om deze op te lossen. Wij zijn er voor de wat lichtere conflicten. Soms pakken we ook wat zwaardere conflicten op als bijvoorbeeld een partij heel gemotiveerd is. Ik heb al eens een conflict succesvol af kunnen ronden dat al tien jaar speelde. Na een gesprek met beide partijen was het opgelost. Dat was heel bijzonder. Maar om eerlijk te zijn lukt het soms ook niet. Niet alle problematiek is geschikt voor Buurtbemiddeling. Zodra er sprake is van geweld, drugsproblematiek of een ander verslavingsprobleem, psychiatrische- of relationele problemen, moeten de mensen ergens anders hulp zoeken.”

Is het een nieuw project?

Luc: “Het project is landelijk al wel bekend, vooral in de grote steden. In Roermond en Maasgouw is dit aanbod op 1 juli jongstleden gestart. Eerder is het al gestart in december 2008 in Leudal, Echt-Susteren en Weert. In andere regio’s is het al een groot succes. Ik denk dat er altijd wel al behoefte was aan deze dienstverlening, maar ze werd gewoon nog niet geboden. Het was een gat in de hulpverlening dat meestal werd ingevuld door de politie, de wooncorporatie of een welzijnsorganisatie. Maar zij hebben nog meer taken en de lichtere conflicten kunnen goed opgelost worden onder begeleiding van vrijwilligers. Wij zijn nu werkzaam in vijf van de zeven gemeenten in Midden-Limburg. Claire is al werkzaam vanaf 2008 en ik ben er sinds 1 juli bij gekomen.”

Welke is jullie achtergrond?

Luc: “Ik heb ervaring in dit werk opgedaan in Venlo bij Buurtbemiddeling. Ik heb onder andere een opleiding als mediator gevolgd en ik oefen dat vak nog steeds uit.”

Claire: “ Ik heb onder andere Gezondheidswetenschappen gestudeerd en daarna heb ik op diverse plekken in de zorg gewerkt (o.a. bij mensen met een verstandelijk beperking en met mensen met een psychiatrische achtergrond). Ik werkte al bij Proteion Welzijn toen men een coördinator zocht voor dit project. Ik vond dit bij mij passen.”

Werken jullie met vrijwilligers?

Luc: Ja, op het moment dat Claire en ik vinden dat een casus geschikt is voor Buurtbemiddeling, zetten wij deze uit bij een vrijwilliger. Meestal zoekt deze vrijwilliger er zelf een maatje er bij. Wij beschikken daarvoor over een lijst met vrijwilligers De twee vrijwilligers pakken de casus vervolgens op. De coördinator volgt het proces op een afstand.”

Wat is belangrijk als vrijwilliger?

Luc: “Dat de vrijwilligers neutraal en onafhankelijk zijn. Het mooiste is als er uiteindelijk een gesprek komt tussen de partijen en ze tegenover elkaar zitten op neutraal terrein. Alles wordt besproken: welke irritaties er zijn, wat is er gebeurt in het verleden. Bij het verleden staan we echter niet te lang stil. Belangrijk is hoe zij in de toekomst omgaan met elkaar. Er worden afspraken gemaakt over hoe men omgaat met toekomstige irritaties.”

Uiteraard zoeken partijen tijdens het gesprek onder leiding van onze vrijwilligers ook naar een oplossing voor het probleem wat de directe aanleiding was voor het gesprek, maar vaak leidt het herstellen van de communicatie al tot een oplossing.

Hoe bereiden vrijwilligers zich voor op dit werk?

Claire: “We hebben een intake met vrijwilligers die zich aanmelden. We bekijken of de verwachtingen kloppen, welke achtergrond ze hebben en wat hun motivatie is. Als we overeenstemmen moeten de vrijwilligers eerst een verplichte opleiding volgen. Een cursus van twee dagen plus uitleg over de gang van zaken. Tijdens de cursus zelf wordt er nogmaals gekeken of de vrijwilligers ook geschikt zijn voor dit vrijwilligerswerk. De motivatie van vrijwilligers is redelijk divers. Mensen zijn bijvoorbeeld met pensioen en zoeken een zinvolle besteding van hun tijd, er zijn mensen die mediation opleiding hebben gevolgd en anderen hebben bijvoorbeeld ooit zelf een conflict meegemaakt.”

Luc: “Ik kan me zelfs voorstellen om een vrijwilliger te hebben van achttien jaar. Maar in principe is een stukje levenservaring natuurlijk wel mooi meegenomen.”

Deel dit artikel

Lees volgende Ieder zijn vak
Onderhoud boten
Lees volgende artikel
Gevaarlijk