Ieder zijn vak

coach/counselor
Door
Mar-Li Wingens
27 augustus, 2005

Alie Klarus is eind vorig jaar een eigen praktijk begonnen voor psychosociale hulpverlening. Ze sloot daarvoor succesvol een vierjarige HBO opleiding af.

Alie komt oorspronkelijk uit Drenthe en woont nu negen jaar in Roermond.

Doe je iets anders dan een psycholoog?

Alie: “Bij mij komen mensen die psychisch uit balans zijn, terwijl een psycholoog zieke mensen behandelt. In 8 tot 10 sessies probeer ik die problemen op te lossen. Tijdens het eerste gesprek blijkt ook of de cliënt op de juiste plek is bij mij. In het intake-gesprek probeer ik door het stellen van gerichte vragen de ware aard van de problemen te achterhalen en wanneer deze problemen zijn ontstaan. Merk ik dat er toch dieper liggende of complexe problemen zijn, die niet tot mijn vakgebied behoren, dan stuur ik de mensen via de huisarts door naar een psycholoog.”

Waarom heb je voor dit vak gekozen?

“Ik ben van origine apothekersassistente. Door een ongeluk tijdens sporten kon ik mijn vak niet meer uitoefenen. Toen heb ik voor de psychosociale hulpverlening gekozen. De opleiding op dat gebied vond ik veelzijdiger en veel meer op de praktijk gericht dan de opleiding psychologie, waar veel meer sprake is van specialisatie. Dat wilde ik niet, maar juist in een breder kader mensen behulpzaam kunnen zijn bij de diverse problemen die zich kunnen voordoen.”

Wie komen er bij jou om hulp?

In de meeste gevallen gaat het om mensen die via de huisarts of andere gezondheidsinstellingen worden doorverwezen.

Daarnaast ben ik op dit moment bezig om bedrijven te benaderen. Werknemers en managers die in een conflictsituatie zitten bijvoorbeeld. In zo’n situatie kan ik bemiddelen. In dat geval ben ik veel meer aan het coachen.”

Welke zijn de meest voorkomende klachten?

“De belangrijkste zijn fobieën en stressklachten, maar ook angsten, relatieproblemen, paniekaanvallen, burn-out, eenzaamheid en rouwverwerking. Dat kunnen mannen of vrouwen zijn van ieder leeftijd. Ook gezinnen.

Waar heb je jouw praktijk?

Ik heb een praktijk aan huis, waar ik de mensen kan ontvangen. Ik heb een praktijkruimte ingericht met speciale faciliteiten voor ontspanningsoefeningen; bijzondere aandacht richt ik daarbij op ademhalingsoefeningen, die het lichaam vaak tot rust brengen. Ik adviseer de mensen deze oefeningen ook thuis te doen.”

Heb je al resultaten bereikt?

“De resultaten tot op heden zijn zeer bevredigend en de mensen die een behandeling achter de rug hebben zijn erg te spreken over de persoonlijke en vertrouwelijke aanpak. Na een behandelingstraject komen de meeste mensen ook niet meer terug. Dat is een goed teken omdat de behandeling dan ook resultaat heeft gehad.”

Betaald de verzekering mee aan de behandelingen?

“Ja, een gedeelte wordt vergoed door enkele ziektekostenverzekeraars op basis van een aanvullende verzekering. Via mijn beroepsvereniging proberen wij een dekking voor de behandelingen te verkrijgen bij alle verzekeringsmaatschappijen.”

Deel dit artikel

Lees volgende Ieder zijn vak
tandartsassistente