Ieder zijn vak

Communicatie training in het gezin
Door
Mar-Li Wingens
22 oktober, 2010

Karin Gjaltema (48) woont sinds vier jaar in Roermond. Ze is eigenlijk uit praktische overwegingen in Roermond terecht gekomen vanwege het werk van haar echtgenoot in Dusseldorf.. Karin heeft een praktijk voor communicatietraining voor ouders opgezet.

Leg eens uit wat je precies doet?

“Ik geef communicatietraining aan ouders vanuit mijn eigen bedrijf ‘Vrije Vogel Trainingen’. Dus mijn praktijk zit niet aan een instantie vast. Wij geven trainingen in Roermond, Asenray, Heythuysen en Reuver. Bijna altijd aan groepen mensen. Bij uitzondering een op een of een op twee. De cursussen die wij geven zijn gebaseerd op het Thomas Gordon model.”

Wat is dat?

“Zijn model staat voor openheid, eerlijkheid, respect en vertrouwen. Win-winsituaties. Dat is wat ik ouders aanbied. Een cursus waarin ouders bepaalde vaardigheden leren. Ze passen deze in hun gezin toe en in de volgende bijeenkomst vertellen zij hoe dat gegaan is. Wat er goed gegaan is en wat niet. Een cursus bestaat uit acht bijeenkomsten van twee en een half uur.”

Welk soort vragen hebben de ouders?

“Vaak heel gerichte vragen. Bijvoorbeeld het probleem van naar bed gaan van de kinderen. Soms ga ik daar niet meteen op in. Zodra je bepaalde vaardigheden hebt geleerd en gereedschappen hebt om deze situatie aan te pakken, weten ouders hoe ze met het probleem kunnen omgaan. Uiteindelijk krijgen de ouders antwoord op hun vragen. Er is altijd ruimte voor persoonlijke vragen.”

Wie zijn jouw cursisten?

“Meestal ouders die tegen een probleem aan lopen bij de opvoeding maar dat hoeft niet. De cursus is ook bedoeld voor ouders die geen problemen hebben maar bewust willen opvoeden. Vooral positief willen opvoeden. Wij bieden cursussen aan voor ouders van kinderen van de basisschool, van 0 tot 12 jaar en cursussen voor ouders van pubers. De groepen variëren van vijf personen tot hoogstens twaalf personen. Het zijn meestal de moeders die de cursus volgen.“

Kiezen ouders bewust voor deze methode?

“Meestal hebben ze er al van Gordon gehoord of het boek gelezen. Maar het komt ook voor dat de ouders er nog niets van af weten. Ze hebben soms over de methode van andere ouders gehoord.”

Welke zijn belangrijke kenmerken?

“Goed luisteren naar jezelf en naar de ander, grenzen aangeven. Meestal wordt in een opvoeding het systeem van straffen en belonen gebruikt. Deze manier van opvoeden is altijd gericht op de ouder met macht. Kinderen zijn altijd de mindere. Bij straffen en belomen is er een winnaar en een verliezer. Het kan ook heel goed zo zijn dat het kind de winnaar is. Dat het kind de macht heeft en de boel tiranniseert. Bij opvoeden volgens Gordon is winnen of verliezen niet aan de hand. Ouders luisteren wat kinderen willen en kinderen luisteren naar wat de ouders willen. De ouder bekijkt of er rekening gehouden kan worden met de behoefte van het kind. Het kan niet zo zijn dat elke behoefte van het kind ingevuld kan worden. Er zijn goede redenen ( bijvoorbeeld geen tijd, geen geld) waardoor een wens niet mogelijk is. Het is veel praten maar ook veel doen. Als het kind nog klein is dan is het voornamelijk ‘doen’. Dat kan ook op verschillende manieren. Op een autoritaire manier of het kind begeleiden. Maar niet alles gaat blij of soft. De boodschap moet vooral duidelijk zijn, de grenzen moeten duidelijk zijn. De methode gaat in je systeem zitten.”

Heb je deze methode ook op je eigen kinderen toegepast?

“Onze kinderen zijn nu 13 en 18 jaar en ik ben niet de perfecte moeder. Ook al zijn je kinderen gezond en zo normaal als wat. je loopt toch tegen bepaalde problemen aan. Het is altijd je eigen zoektocht om je kinderen zo goed mogelijk op te voeden. Toen ik deze methode tegen kwam en toepaste heb ik ondervonden hoe goed het werkte in mijn gezin. Ik wilde meer daarover leren en ook doorgeven aan andere ouders. Toen ben ik de opleiding gaan doen.”

Deel dit artikel

Lees volgende Ieder zijn vak
Kunstzinnige bezigheids therapeute
Lees volgende artikel
Gewoon goed