Marjet Verstegen (42) woont in Linne, geeft les op een basisschool, heeft een man en drie kinderen Loes (14), Joep (12) en Guusje (10). Dat is voor Marjet nog niet genoeg, Ze is daarbij consulente geworden van Lekker Pûh.
Wat is Lekker Pûh?
“Lekker Puh is een vrij nieuwe methode die ontwikkelt is door Ingrid Stieber en speciaal gericht op kinderen en jongeren met overgewicht tussen vijf en achttien jaar. Het is geen dieet! Op speelse wijze krijgen kinderen en jongeren informatie over goed en gezond eten. Het is een intensive begeleiding en in de eerste maand bezoeken zij de consulente wekelijks, daarna worden de bezoeken stapsgewijs afgebouwd tot eenmaal per kwartaal gedurende de groeiperiode van het kind.”
Vertel iets meer over de methode?
“De methode is gericht op gezonde kinderen. Kinderen mogen niets te kort komen in hun voeding en deze moet ook voldoende zijn. Ze zullen geen honger lijden. Het is dan ook geen dieet. Ze worden wel bewust gemaakt van wat gezond eten is. De speelse manier van werken spreekt mij erg aan.
Wat bedoel je met speels?
“We werken aan hun zelfvertrouwen. Ze krijgen allemaal een klapper, het ‘boek over mezelf’ waarin ze opdrachtjes maken. Ze leren kritisch kijken naar reclame op tv en in de supermarkt. Het barst van de ‘gezonde, light’ shakes, puddinkjes en yogurtjes. Bij nader inzien zijn ze niet allemaal zo gezond. Het is bijvoorbeeld verkeerd om te denken dat kinderen geen vet mogen eten. Kinderen zijn in de groei en hebben vetten nodig. Gewoon, normaal eten is de boodschap. Daarbij wordt op een leuke manier geprobeerd om de kinderen meer te laten bewegen.”
Hoe doe je dat?
”Ik heb thuis een ‘beweeg en anti-verveelkast’ staan, Daaruit kunnen kinderen atributen kiezen die het mag lenen en mee naar huis mag nemen. Dat is veel leuker dan dat moeder zegt: ‘hier heb je een springtouw, ga springen!’ Ik heb bijvoorbeeld springtouwen met een computer of een kookwekker. Verhaaltjes over ‘vetjes’ enz. Daarbij horen opdrachtjes en de resultaten worden dan weer opgeschreven in de klapper.”
Zijn er voorwaarden?
“Het kind moet wel echt zelf willen. Dan kunnen ouders een afspraak met mij maken en dan kunnen we kijken of het klikt, of het kind het ziet zitten. De kinderen mogen mij altijd bellen als iets niet duidelijk is of als ze een klein steuntje in de rug nodig hebben. Soms vinden ouders het moeilijk om ‘nee’ te zeggen. Dan kunnen ze zeggen: ‘bel Marjet maar’. Ouders moeten natuurlijk meewerken door bijvoorbeeld geen ‘foute’ dingen in huis te halen. De kinderen blijven eens in de drie maanden op controle komen om terugval te vermijden. Een aantal zorgverzekeraars vergoedt de kosten geheel of gedeeltelijk.”
Waarom heb je voor Lekker pûh gekozen?
“Ik heb altijd belangstelling gehad voor goede voeding. Daarbij zie ik soms wat kinderen in hun lunchtrommeltje hebben. Daar schrik je van. Als kinderen al vroeg overgewicht ontwikkelen, is het niet gemakkelijk om daar van af te komen. Daarbij vind ik het heel leuk om met kinderen te werken en de methode spreekt me aan.”