De ogen van Marjo Roumen (48) beginnen te sprankelen als zij over haar beroep praat. Zij is de contactpersoon voor mensen die in een speciale woonvorm van SGL wonen in Roermond en in Echt, het Woon Begeleiding Centrum (WBC). Marjo is van oorsprong ziekenverzorgster en op haar 40e, heeft ze nog SPW gestudeerd. Gewoon om zeker te weten of ze het wel goed deed!
Wat houdt jouw beroep precies in?
Marjo: “Voor mij houdt het in dat ik het wonen in het WBC bekend maak en uitdraag naar de buitenwereld. In de centra wonen mensen met een lichamelijke beperking en een niet aangeboren hersenletsel. Het zijn kleine woonbegeleidingscentra. In Roermond is het een centrum met tien personen en in Echt met twaalf personen.”
Zijn er verschillen tussen Echt en Roermond?
“In Roermond is de zorg zwaarder en daar is permanent een hulpverlener aanwezig, ook ’s nachts. De mensen moeten verzorgd worden. In Echt bestaat de zorg vooral uit begeleiding. Vanaf 18 jaar kunnen de mensen binnen SGL wonen.”
Zijn er gemeenschappelijke ruimtes voor de bewoners?
“Jazeker, elke WBC beschikt over gemeenschappelijke ruimtes zoals een woonkamer en een keuken. Als je bij SGL woont in een woonbegeleidingscentrum is zelfstandigheid en privacy heel belangrijk.
In Roermond wonen de mensen op zichzelf in een appartementje. Er is een toegangspoort naar het complex. Iedereen heeft een eigen hal, woonkamer, kitchinette, slaapkamer, badkamer en een balkon. In Echt
hebben de bewoners ook zo’n ruim appartement, maar met een zit-slaapkamer in plaats van een aparte slaapkamer.”
Zijn er speciale huisregels?
“Wat de mensen zelf kunnen, moeten ze vooral zelf blijven doen. Daarin worden ze ondersteund. Als men hulp nodig heeft, staat deze tot hun beschikking. Er zijn mensen die zelf koken en er zijn mensen die hulp nodig hebben bij het eten. De hulp die nodig is, is heel persoonlijk en verschillend.”
Welke is jouw rol in het geheel?
“Ik ben begonnen met een persoonlijk ‘maatje’ aan mensen te koppelen. De vrijwilliger heeft een bepaalde persoon waar hij tijd voor vrij maakt. Dat kan zijn samen boodschappen doen, wandelen of andere activiteiten. In Echt hebben we bijvoorbeeld een hele grote tuin en een vrijwilliger die dat leuk vindt is van harte welkom om samen met bewoners in de tuin te werken. Ik ga er van uit dat je allebei plezier moet hebben in wat je doet.
Ik kijk natuurlijk wat de vrijwilliger kan bieden. De ene vrijwilliger biedt aan om op woensdagavond spelletjes te komen doen en de andere vrijwilliger speelt leuk gitaar en zingt daarbij. Ik krijg een vraag van een bewoner en ik zoek daar een vrijwilliger bij. Ik probeer naar allebei de kanten te kijken, de behoefte van de bewoners én van de vrijwilligers. Ik ben vier uur per week in Echt en vier uur in Roermond aanwezig. Sommige vrijwilligers hebben wat meer ondersteuning nodig en ik probeer die dan ook te geven.”
Wat is er zo leuk aan om bij jullie vrijwilliger te zijn?
“Het leuke bij ons is dat het project zo kleinschalig is. Een vrijwilliger komt bij ons in een warm bad. Twee keer per jaar komen alle vrijwilligers bij elkaar. De uitnodigingen voor Kerst zijn net de deur uit. Vanuit de WBC organiseren we elk jaar een activiteit om de vrijwilliger te bedanken. Ik sta altijd open voor ideeën die vrijwilligers inbrengen. Als een bewoner het bijvoorbeeld leuk vindt om naar de dierentuin of schouwburg te gaan, word dit geregeld. De vrijwilliger mag altijd gratis mee.”
Kunnen jullie meer vrijwilligers gebruiken?
“Altijd! In Roermond zijn ongeveer 13 vrijwilligers en we kunnen er meer gebruiken.