Ieder zijn vak

Orthopedagoge
Door
Mar-Li Wingens
26 november, 2009

Linda Cremers heeft een eigen praktijk in Herten en in Montfort. Na haar studie Sociaal Pedagogische Hulpverlening heeft ze orthopedagogiek gestudeerd. Daarna heeft ze bij Bureau Jeugdzorg gewerkt waar ze ook een opleiding tot videohometrainer heeft gedaan, op de kinderafdeling van een ziekenhuis, bij het Pedagogisch Spreekuur. De vele ‘papierkraam’ en het steeds minder tijd hebben voor de mensen ging haar tegenstaan en ze heeft gekozen voor een eigen praktijk met haar eigen manier van werken.

Wat doet een orthopedagoge?

Linda: “Ortho betekent ‘recht maken’ en pedagogiek betekent ‘opvoeding’. Dus ik ondersteun ouders bij de opvoeding en ontwikkeling van hun kinderen, zodat de opvoeding en ontwikkeling op de meest prettige manier verloopt.”

Wat is jouw rol daarin?

“Mijn insteek is dat ik ouders en kinderen wil begeleiden zodat zij in balans en harmonie kunnen leven. Het is niet zo dat ouders bij mij komen met een klacht over hun kind en ik ‘strijk’ het even recht en ze kunnen weer door. Op die manier werkt het bij mij niet. Het is een proces van inzichten verwerven, een bewustwordingsproces. Ik als ouder met mijn capaciteiten, met mijn eigen levensverhaal, met mijn goede en minder goede kanten, wil mijn kind ondersteunen zodat mijn kind op een prettige manier in het leven staat.”

Welke problemen komen vaak voor?

“Problemen als niet lekker in hun vel zitten, zindelijkheid, veel huilen, niet willen/kunnen slapen, eetproblemen, weinig zelfvertrouwen, constant aandacht vragen, druk zijn en lichamelijke klachten zoals buikpijn als het kind naar school moet. Samen met de ouders en kinderen probeer ik er achter te komen wat het kind wil uitdrukken met dit gedrag en wat het nodig heeft. Dat kan in ieder gezin verschillend zijn. Laatst waren er bijvoorbeeld ouders die moeite hadden met grenzen aangeven en hun kind constant over hun grenzen heen ging..”

Wat kun je daaraan doen?

“Wij bekijken samen wat dat voor ouders wil zeggen. Als deze moeilijk grenzen kunnen aangeven, is dat dan op andere gebieden ook zo? Speelt het ook in hun werk? in het dagelijks leven? Hoe kan iemand dat gedag veranderen zodat hij of zij zich daar ook nog prettig bij voelt. Een verandering van gedrag moet ook bij degene passen. Ik ben er van overtuigd dat een ouder altijd het beste voor zijn kind wil en dat ze dat meestal ook echt wel kunnen. Maar soms is het zo, omdat je er zelf midden in zit, je het overzicht verliest. Iemand zoals ik die van buitenaf de situatie bekijkt, kan nieuw licht op de situatie werpen.”

Gaat er veel tijd en geld in zitten?

“Je kunt het gedeeltelijk vergoed krijgen door de verzekering. Als de gootsteen verstopt is, vraag je ook een vakman om het op te lossen. Soms is een sessie genoeg om weer op het juiste spoor te raken, meestal tussen drie en de vijf sessies. Wat is het waard om als familie weer lekker in je vel te zitten? Ik vind het heel knap van ouders als ze besluiten mijn hulp in te roepen. Dat wil zeggen dat ze iets zien en voelen wat niet klopt en ze willen daar iets aan doen. Ook tegenwoordig ligt daar nog steeds een taboe op. Vroeger was het sociale netwerk groter van oma’s opa’s, tantes en ooms die ouders en kinderen ondersteunden.”

Deel dit artikel

Lees volgende Ieder zijn vak
Zorgplanner