Hans Hendriks (49) en zijn vrouw Annie (49) dansen al bijna hun hele leven. Zij begonnen samen met stijldansen toen ze allebei 16 jaar waren. Er is in de loop van de jaren veel veranderd.
Hoe zijn jullie begonnen met de dansschool?
“Mijn vrouw en ik hebben ons hele leven gedanst. Op hoog niveau, we hebben wel aan driehonderd wedstrijden meegedaan. We hebben privé-onderricht gehad en zijn zo’n beetje het beste Nederlandse danspaar geworden. Daar wilden we ons vak van maken en zijn een opleiding gaan doen, FDO (Federatie Dansleraren Organisatie). Daarna hebben we een marktonderzoek gedaan en in Roermond terecht gekomen, in de Oranjerie. Na twee jaar liep het zo goed dat we de dansschool op de Donderberg hebben gebouwd.”
Gaan jongeren nog steeds op dansles?
Hans: “Vroeger kwamen jongeren echt op stijldansen. Dat hoorde gewoon bij de opvoeding. Dansles was ook heel goed voor de sociale contacten. Het was ook heel veilig. Ouders brachten de kinderen en ze kwamen ze ook weer afhalen. Bij ons mochten de jongeren niet tussendoor naar buiten. Toen hadden we op zaterdagavond tussen de driehonderd en vijfhonderd jongeren binnen. Sinds ongeveer vijf jaar is dat afgelopen. Dat bestaat niet meer.”
Hoe is dat mogelijk?
“De ouders staan er niet meer achter. Deze generatie ouders vinden het niet nodig om te leren stijldansen. Jongeren vinden het oubollig. Ze willen wel dansen maar niet stijldansen. We hebben nu weer net zoveel jeugd als vijf jaar geleden maar nu willen ze break-dance en streat-dance en kids-swing. Bij ons komen kinderen vanaf vier jaar tot zestien jaar. De jongeren komen ook voor de sociale contacten en voor de gezelligheid bij ons.”
Hoe is nu de gang van zaken?
“We hebben de hele boel omgegooid. We spelen in op de Wet Kinderopvang. Dat houdt in dat ouders een persoonsgebonden budget krijgen voor de kinderopvang tot 13 jaar. Dat wordt omhoog getrokken naar 16 jaar. Ouders hebben dan de mogelijkheid om met hun budget kinderopvang in te kopen. Wij bieden dat product aan eigenlijk voor het hele gezin. Daar is ook nog subsidie op te verkrijgen. De bijdrage van de ouders is afhankelijk van het inkomen. Gezinnen met een laag inkomen betalen niets, tweeverdieners betalen bijna het hele bedrag, als de baas meebetaald krijgen ze een gedeelte terug. Wij bieden tevens naschoolse activiteiten, bijvoorbeeld dansen, sporten en muziekles.”
Wanneer gaat dit allemaal van start?
“Nu, in 2005. Ouders zijn wat huiverig, ze snappen het nog niet. Ze denken dat het heel duur is terwijl het stukken goedkoper is. De ouders die wij hierin begeleiden gaan er bijna allemaal op vooruit.”