Ieder zijn vak

Echoscopiste
Door
Mar-Li Wingens
9 juli, 2007

Karin van de Wiel (38) heeft een eigen praktijk. Zij maakt echo’s (een soort foto’s en filmpjes) van kindjes die nog heerlijk in de buik van moeder vertoeven. Maar wat zijn echo’s precies? Karin legt het allemaal haarfijn uit.

Wat doet een echoscopiste?

Karin: “Ik maak in opdracht van een aanstaande moeder en vader, dus op eigen initiatief, echo’s binnen mijn particuliere praktijk.2D, 3D en 4D. De twintig weken echo krijgen ouders van de verzekering vergoed. Willen de aanstaande ouders nog een extra echo vroeger of later in de zwangerschap, betalen ze dat zelf.”

Leg eens uit?

“Tweedimensionaal (2D) is de echo zoals je die in het ziekenhuis krijgt. Je ziet dan de contouren van de huid en de botjes. Alles wat zwart is, is vocht (bloed en vruchtwater) en hoe minder hard het weefsel is, hoe minder ‘wit’ het op de echo te zien is. Een levertje heeft een andere structuur dan de niertjes. Dat zie je dan in verschillende grijstonen. Je moet wel de kennis hebben om zo’n echo te kunnen ‘lezen’.

Een 3D echo is het volumebeeld van het kindje. Daarop kun je de uiterlijke kenmerken van het kindje zien. Je ziet het ronde gezichtje, de uitdrukking in het gezichtje, de handjes, de armpjes. Alles op de juiste grootte.

De 4D echo zijn de beelden in 3D en de bewegingen. Dus een filmpje van het kindje waarop je het kunt zien bewegen. De vierde dimensie is dus de tijd.”

Krijgen de aanstaande ouders de echo’s mee?

“Ja zeker, 3D’s zijn foto’s en 4D’s zijn filmpjes. 2D’s zijn ook filmpjes maar daarop lijken de kindjes allemaal hetzelfde.”

Zie je ook wel eens als het kindje problemen heeft?

“Dat is meestal al te zien op de 2D echo. Op de 3D zijn de problemen vaak duidelijker te zien. Meer diepgang. In een academisch ziekenhuis wordt de 3D daar inmiddels ook voor gebruikt.”

Welke opleiding heb jij gehad?

“Ik heb een Post-HBO-opleiding Echoscopie, Obstetrie en Gynocologie gevolgd. Een voorwaarde om een praktijk te beginnen is voldoende praktijkervaring. Deze ervaring heb ik opgedaan in België in het ziekenhuis in Hasselt. In mijn eigen praktijk werd ik gesteund door een gediplomeerd echoscopiste. Je kunt de opleiding helemaal niet beginnen als je niet al veel ervaring hebt opgedaan. Je leert alleen in de praktijd afwijkingen herkennen. Ik doe geregeld nascholingen. Ik heb alle diploma’s die een echoscopiste in het ziekenhuis ook heeft.”

Heb je zelf een gezin?

“Ik heb een zoon, Alexander van tien jaar en een dochter van vijf jaar, Cathelijne en een echtgenoot, Ward van zeven en veertig jaar. Ik heb mijn praktijk aan huis en zou niet anders meer willen. Ik ben flexibel en kan bijvoorbeeld afspreken dat aanstaande ouders ’s avonds om negen uur nog een echo komen laten maken. Het belangrijkste is dat ik het heel erg leuk vind om te doen. Het is altijd een emotioneel gebeuren.”

Heb jij echo’s laten maken toen je zwanger was?

“Bij Alexander was dat nog niet zo gewoon. Hij is tien jaar. Ik heb wel een twintig weken echo in het ziekenhuis laten maken. Van Cathelijne van vijf, heb ik wel 50 of 60 foto’s en wel twee uur op dvd....

Deel dit artikel

Lees volgende Ieder zijn vak
Afhaal-Chinees
Lees volgende artikel
Uitgeven