Limian Hu (37) en zijn vrouw Juan (35) runnen samen een chinees restaurant. Ze hebben drie kinderen Justin (9), Fanny (7) en Wendy (5).
Beschrijf jullie restaurant eens?
Limian: “Het restaurant is klein. Wij zijn in hoofdzaak een afhaalrestaurant. Vijf en negentig procent van onze omzet bestaat uit klanten die hun maaltijd komen halen en thuis opeten.”
Juan: “Ik bedien de gasten in ons restaurant. Daarbij heb ik natuurlijk een druk huishouden met drie kinderen.”
Hoe zijn jullie in Roermond terecht gekomen?
Limian: Mijn vader en moeder zijn vanuit Shanghai in Midden-China naar Rotterdam gekomen. Hij wist helemaal niet wat hem te wachten stond en wij kinderen ook niet. Vijf en twintig jaar geleden wisten we in China niets over Nederland. Mijn vader wilde ons een beter leven geven. In Rotterdam woonde al familie van ons. Zij hadden ook een chinees restaurant. Hij heeft daar twee jaar alleen gewoond. Toen is de rest overgekomen. Op een gegeven moment kwam dit restaurant in Maasniel te koop en onze ouders hebben het overgenomen. We zijn in 1982 naar Nederland gekomen, ik was 12 of 13 jaar.”
Juan: “Ik kwam vanuit China in 1994 naar mijn broer die hier woonde. Ik heb Limian in Nederland leren kennen.”
Kon je wennen in Nederland?
Limian: “Het was moeilijk, vooral de taal. Ik ging gewoon naar school. Vrienden kreeg ik eigenlijk niet. Ik heb geen hoge opleiding. Ik ging bij mijn vader in de keuken werken. Hij heeft mij alles geleerd. Ik had ook eigenlijk geen andere mogelijkheid.”
Wilde je al van jongs af het restaurant overnemen?
Limian: “Nee, toen ik zo jong was, dacht ik daar helemaal niet aan. Na school hielp ik mijn vader altijd in de zaak, dat wel. Ik vond het leuk. Mijn broer die na mij komt heeft in Groesbeek een chinees restaurant en mijn jonger zusje in Heythuysen. Wij hebben thuis vier kinderen. Mijn ouder zusje heeft een eigen chinese winkel.”
Wanneer hebben jullie de zaak overgenomen?
Limian: “Toen wij trouwden. Wij zijn boven de zaak gaan wonen en mijn ouders zijn ergens anders in Roermond gaan wonen. Ik heb eigenlijk niets aan de zaak veranderd. De kaart heb ik wel uitgebreider gemaakt. De verschillende recepten zijn aan de Nederlandse smaak aangepast. In Amerika bijvoorbeeld willen de mensen veel minder sausen. In Nederland houden de mensen van saus over het vlees.”
Wanneer zijn jullie open?
Limian: “Iedere dag van de week! De eerste drie dagen van de week vanaf 16.00 uur en de andere dagen vanaf 12 uur’s middags. We nemen wel eens vakantie, misschien een keer per twee jaar. “