Cynthia Fauser (43) heeft echt een toko in de ware zin des woords. Zij verkoopt oosterse producten voor de oosterse keuken, verse en verpakte. Haar vriend Rick staat in de keuken en bereidt maaltijden die afgehaald of bezorgd kunnen worden.
Leg eens uit wat een oosterse toko is?
Cynthia: “Tegenwoordig wordt een winkel met buitenlandse producten al gauw ‘toko’ genoemd. Onze oosterse toko is een échte toko, een Indonesiche winkel. In ons geval Javaans, onze toko heet Toko Djawa, dat betekent Javaanse winkel.”
Wanneer namen jullie de winkel over?
“De toko is dertig jaar eigendom geweest van een andere Indonesiche familie. Per toeval hoorde ik dat de dochter de winkel wilde verkopen. Ik kende de dochter omdat ik met mijn ouders bij háár ouders al de boodschappen deed, toen nog op de Schuitenberg en nu dus op het Wilhelminaplein. Alle Indonesiche mensen deden daar hun boodschappen en iedereen kende elkaar. Op 1 december dit jaar is het drie jaar geleden dat wij de toko overnamen.”
Zij jullie verwachtingen uitgekomen?
“Ja, maar het is wel zwaar. Ik heb zes dagen per week de winkel open. Je moet de winkel draaiende houden en daarbij bevoorraden en de klanten adviseren. Niet te vergeten het koken van de maaltijden en het bevoorraden van de keuken. Het zijn eigenlijk twee verschillende dingen.”
Hoe kom jij aan je producten?
“Ik heb natuurlijk mijn leveranciers die producten aanleveren en daarnaast ga ik een keer per week om vier uur ’s nachts naar het Noorden om daar mijn verse spullen te halen. Om de files te vermijden en om weer tijdig terug te zijn om de winkel te openen. Ik ben daar dan om zes uur, doe mijn boodschappen en rij weer terug.”
Is het klantenbestand in de loop van de tijd veranderd?
“Vroeger kochten alleen Indonesiche mensen in de toko, nu iedereen die Indonesiche wil koken. Wij maken ook zelf kant en klare maaltijden en ik denk dat wel driekwart van de mensen wel eens kant en klare maaltijden eet. Ook steeds meer Duitse mensen hebben hun weg gevonden naar de toko.”
Hoeveel verschillende producten heb je in de winkel?
“Op dit moment, buiten de diepvriessproducten en kruiden en haarprodukten die ik ook verkoop, zit ik op wel 2000 producten. Dat zijn niet alleen Indonesiche producten maar tegenwoordig ook Thaise, Japanse, Surinaamse en Indiase ingrediënten.”
Hebben westerse mensen een andere smaak dan oosterse mensen?
“Toch wel. Wij houden van pittig maar de westerse mensen houden ook steeds meer van pittig, valt me op. Misschien omdat mensen veel verre reizen maken, het eten daar proeven en dat thuis ook willen eten. Klanten komen met kookboeken bij mij en recepten en ik adviseer dan de mensen.”