Karin Hilkens (32) houdt een aantal ballen in de lucht zonder dat het haar veel moeite kost. Zij heeft een echtgenoot Richard, twee kinderen, Jur van bijna vier jaar, Mila van anderhalf jaar en het derde kindje komt in november ter wereld. Daarbij werkt ze sinds zes jaar, drie dagen per week als ergotherapeute in haar eigen praktijk, een maatschap met twee collega’s, Stefanie Nelissen en Anke Slenders.
Wat is ergotherapie?
Karin: “Ergotherapie is heel breed. Het is voor alle doelgroepen en leeftijdscategorieën. Uiteindelijk gaat het er om dat we proberen om mensen weer te laten participeren, meedoen, in het dagelijkse leven ondanks hun beperkingen.”
Welke beperkingen kunnen dat zijn?
‘De beperkingen kunnen zich thuis, op het werk, op school of in de vrije tijd voordoen,met als gevolg dat iemand niet (meer) kan functioneren zoals diegene dat wil.
Oorzaken van problemen in het zelfstandig functioneren kunnen zijn: ziekte, ongeval, ouderdom, of verstoorde balans in de belasting en belastbaarheid.
Enkele voorbeelden zijn: reumatische/ artrose klachten, pijnklachten, COPD, ziekte van Parkinson of beroerte. Voorbeeld: iemand met artrose in de hand kan moeilijk de aardappels schillen, potjes niet meer zelf openmaken, waardoor hij voor deze alledaagse activiteiten hulp moet vragen. Een ergotherapeut kan hulpmiddelen of leefregels aanreiken. Het kunnen ook gewrichtsbeschermende principes, oefeningen of tiladviezen zijn. Wij houden ook het evenwicht tussen de belasting en belastbaarheid in de gaten. Doet de cliënt misschien teveel op een dag, waardoor de klachten verergeren? Bij kinderen denk je aan zwakke motorische ontwikkeling, Autisme, ADHD.
Het kind ervaart problemen in de ontwikkeling van de zelfredzaamheid of het schrijven vormt een probleem.”
Geef eens voorbeelden?
“Stel iemand heeft een hersenbloeding gehad en kan zich niet meer zelf wassen. De ergotherapeut is er in gespecialiseerd om te bekijken wat de reden is dat het niet lukt. Dat kan vanwege een verlamming zijn maar ook vanwege de mindere mogelijkheden op denkgebied. Een kind met autisme kan het moeilijk vinden om letters te leren, op te slaan en daarna te herproduceren. Waar ik veel mee te maken krijg zijn problemen die kinderen ervaren in de verwerking van zintuiglijke informatie. De prikkels in de omgeving worden niet goed verwerkt, waardoor het kind zich niet goed kan concentreren. De ontwikkeling loopt op een gegeven moment achter. Kinderen zonder een diagnose kunnen ook problemen ervaren in de verwerking van zintuiglijke informatie met als gevolg dat het kind druk is of problemen in de ontwikkeling van de motoriek heeft.’
Vertel iets over je praktijk?
“Omdat ergotherapie zo breed is, hebben mijn twee collega’s en ik ons gespecialiseerd. Ik werk voornamelijk met kinderen. Daarnaast weten we ook de weg bij het aanvragen van voorzieningen bij de gemeente of zorgverzekeraar en weten we welke hulpmiddelen er zijn, Maar men moet wel de juiste weg weten om ze aan te vragen of te krijgen en weten wat er vergoed wordt. Als iemand een scootmobiel krijgt, moet hij of zij leren om daar mee om te gaan. Het is niet altijd zo dat de training die een gemeente aanbiedt ook voldoende is om veilig deel te kunnen nemen in het verkeer.. Dan komt de ergotherapeute in beeld om extra hulp aan te bieden om uiteindelijk weer mee te kunnen doen in de maatschappij.”
Wat vind jij belangrijk?
“Dat mensen weten dat ze in veel gevallen onze hulp kunnen inroepen. Ik wil graag vertellen wat mijn beroep inhoudt en dat men weet dat men ook ‘simpele’ hulp en advies kan vragen. Ik zou zeggen: als je merkt dat sommige heel gewone dingen niet lukken, trek dan aan de bel. Ook bij terminale mensen nemen wij veel geregel uit handen als mensen thuis willen sterven. Wij regelen net die kleine dingen die van de familie te veel vragen in een moeilijke periode.”