Ieder zijn vak

Etalarte
Door
Mar-Li Wingens
9 juli, 2010

Marianne Bongers (57) is zelf kunstenares en zij is helemaal warm gelopen voor Etalarte. Het lijkt niet alleen een geweldig idee, het is het ook! Nu nog iedereen enthousiast krijgen. Daar zet Marianne zich voor in.

Wat is Etalarte?

Marianne: “Het idee is ontstaan omdat er veel leegstaande panden in de stad zijn. Etalarte wil Roermond mooi aankleden met kunst. Dat doen we door in leegstaande panden en/of etalages kunst ten toon te stellen. “

Wie is Etalarte?

“Dat zijn zeven initiatiefnemers waaronder ik zelf. Ik steek er veel tijd in. Ik geloof in het idee. Het principe bestaat ook in andere steden. Wij hebben het eerlijk gezegd, gejat! We komen eens in de maand bij elkaar en dan worden ideeën uitgewerkt en het werk verdeeld. Ik krijg nu geregeld aanvragen van kunstenaars die mee willen doen.”

Hoe werkt het?

“Het is niet eenvoudig omdat je met meerdere partijen te maken hebt. Dat zijn de makelaars, de eigenaren van de panden en de kunstenaars. Het moet een win-win situatie zijn. De makelaar en de eigenaar winnen er bij omdat het pand een aantrekkelijker uitzien krijgt. Het ziet er keurig uit en het trekt mensen die de kunst komen bekijken en tevens het pand zien dat te huur of te koop staat. De kunstenaar kan zijn werk tonen aan het publiek. Daarbij geeft het de stad een aantrekkelijker aanzien.”

Waar is het project al gerealiseerd?

“Op het hoekje Grote Kerkstraat heeft het hele huis vol kunst gehangen. Keramiek, schilderijen, juwelen, hoeden. Nu is het mede door Etalarte, verhuurd!

Ik heb op dit ogenblik het beheer over wat voorheen de matrassen winkel was tegenover de H. Geest kerk op de Minderbroederssingel. Dat pand is nu helemaal tot galerie omgetoverd. Het was groot, kaal en leeg en nu is het een super galerie waar vier kunstenaars hun werk tentoonstellen. Op het hoekje Munsterstraat-Schoenmakerstraat hebben we de etalages ingericht. Evenals de etalage van voorheen de bakker in de Zwartbroekstraat. Daar heeft het CK zorg voor gedragen. Een tentoonstelling van werk van kinderen. In de Paredisstraat zijn nu ook etalages ingericht.”

Zijn er kosten aan verbonden?

“Alleen gas, licht en water dat verbruikt wordt, deze rekening is voor de exposanten Om de twee maanden wisselen we van kunstenaars. Etalarte houdt toezicht op het pand en ook op welk werk er komt te hangen en te staan. De leden van Etalarte of de kunstenaar(s) zelf is altijd aanwezig tijdens de openingstijden. Dat functioneert prima. De kunstenaars moeten zichzelf promoten door bijvoorbeeld uitnodigingen rond te sturen.”

Staan de makelaars en eigenaren in de rij?

“Nog niet. We moeten het vertrouwen nog winnen. Er komen tenslotte vreemde mensen in het pand. De eigenaren vormen nog een drempel. Ze zijn een beetje huiverig. De makelaars zouden misschien wat meer moeite moeten doen om ze te overtuigen. Een mooi ingericht pand verkoopt tenslotte beter dan een leeg troosteloos pand. Wij zijn nu bezig met een porte folio samen te stellen voor de makelaars. Zo willen we meer bekendheid geven aan Etalarte en de drempel verlagen. Eën persoon van ons krijgt een sleutel van een pand, meer niet en daar wordt heel zorgvuldig mee omgegaan. Het blijft een kwestie van vertrouwen.”

Hoe kun je alle partijen enthousiast krijgen?

Marianne: “Ik zou spontaan vragen om eens mee te gaan kijken in een pand waar Etalarte een feit is. ‘Kijk’ zou ik zeggen: ‘Zó kan uw pand er ook uit zien!’ Het kost de diverse partijen geen werk, dat doen wij, geheel vrijwillig en kosteloos.

Deel dit artikel

Lees volgende Ieder zijn vak
Glas reparateur
Lees volgende artikel
Geen woorden