Ieder zijn vak

Glazenwasser
Door
Mar-Li Wingens
22 april, 2004

Henk Salentijn (44) is glazenwasser van beroep. Hij nam in 1995 de zaak over van zijn broer. De zaak werd in 1957 opgericht door de vader van de broers. Op dit moment zijn vier glazenwassers in vaste dienst. Het hele team bestaat uit 15 mensen, zij maken gebouwen schoon.

Vertel eens over de nieuwe regels voor glazenwassers.

Henk:” Daar zijn ze eigenlijk al heel lang mee bezig. Dat zal heel moeilijk worden om je daar aan te houden. Het zijn Europese richtlijnen. Er is in 1996 ook al eens sprake van geweest dat er niet meer met ladders gewerkt mocht worden boven de 10 meter. Daar zijn ze toen weer van af gestapt en het werd 12, 5 meter. Veel gebouwen vallen net onder 12,5 meter zoals scholen. Toen is wel gezegd dat nieuwe gebouwen aan bepaalde eisen moeten voldoen zodat daar op een veilige manier ramen gewassen kunnen worden.”

Is dat ook gebeurd?

Henk: “Het is natuurlijk niet sjiek om een glazenwasserinstallatie naast de gevel te hebben. Dus dat gebeurde gewoon niet. Een voorbeeld hiervan is toen de Tweede Kamer verbouwd werd. Ze kregen een prachtig atrium. Daar moest dus een glazenwassersinstallatie bij gebouwd worden. Dus een lift die alle ramen kon bereiken. Dat zou ongeveer 250.000 gulden kosten. Maar er moest bezuinigd worden. Dus de glazenwassersinstallatie werd wegbezuinigd! De regelgever zelf hield zich dus niet aan de regels. Nu zal zo’n installatie er inmiddels wel zijn, neem ik aan.”

Hoe werken jullie als er geen installatie is?

Henk:”Dan maken we gebruik van hoogwerkers. Kijk bij hele hoge gebouwen is dat ingecalculeerd. Maar met de nieuwe regels mag je nog geen twéé verdiepingen met de ladder doen.”

Hoe moet het nu verder?

“ Wat me hier aan stoort is dat ik als werkgever met mensen in dienst me hieraan dien te houden. Maar dat Pietje, die voor zichzelf werkt, zich daar niet aan hoeft te houden. Niemand die hem tegenhoudt. Alleen als hij van de ladder valt, is hij onvoldoende verzekerd.”

Hangen er financiële gevolgen aan de nieuwe regels?

“Ja, dat zeker. Ik heb allemaal gediplomeerde glazenwassers in dienst. Deze jongens weten waar ze mee bezig zijn en nemen geen risico’s. Als wij nu altijd met hoogwerkers aan de slag moeten komen daar extra kosten bij. Dan zeggen mijn klanten als je zoveel duurder wordt dan maak van de maandelijkse wasbeurt maar een tweemaandelijkse wasbeurt! Nu is het zo dat het met de particulieren in Limburg nog wel meevalt. Maar als je in bijvoorbeeld Amsterdam alles met hoogwerkers moet gaan doen, dan verdienen ze niets meer. En daarbij, hoe was je de ramen aan de achterkant? Met de hoogwerker door de gang naar achteren? Dus dat werk komt in een grijs gebied en wordt gedaan door Pietje die zich zo wat bijverdient.

Deel dit artikel

Lees volgende Ieder zijn vak
Het maken van bruidsuikers
Lees volgende artikel
Naast de kathedraal