Lisette Janssens (47) straalt een grote energie uit. Wat ze ook onderneemt, ze gaat er voor de volle 100 procent voor. Ze heeft meerdere kwaliteiten die ze ten volle wil gebruiken. Op die manier kan de verveling nooit toeslaan.
Heb je het kappersvak altijd beoefend?
“Het is inmiddels dertig jaar geleden dat ik mijn kappersdiploma heb gehaald. In die tussentijd heb ik meerdere beroepen gehad, maar niet het kappersvak. Ik moest dus bijscholen. Ik heb een jaar een opleiding op de avondschool gevolgd, een opfriscursus kapster. Die cursus heb ik met succes afgerond.”
Waarom heb je gekozen voor hand- haarverzorgster?
“Van origine ben ik dus kapster. Toen ik werkeloos werd, kwam het idee om kapperswerk te gaan doen weer bovendrijven. Dat idee nam steeds vastere vormen aan. In deze tijd moet je creatief zijn dus ik heb het plan opgevat om bij de mensen thuis hun haren en handen te gaan verzorgen.”
Hoe kwam je in de horeca terecht?
“Als jong meisje ben ik met mijn ouders naar Duitsland verhuisd en mijn ouders zijn in Heinsberg een horeca-onderneming begonnen. Daar heb ik vijf jaar ervaring opgedaan. Na vijf jaar zijn mijn ouders weer in Nederland gaan wonen. Ik ben bij de NATO gaan werken in de horeca. Daarna in de commerciële buitendienst in Europa voor Remy Martin (cognac). In die tijd heb ik het kappersvak dus niet uitgeoefend en helemaal voor de sales gegaan. Toen kwam ik mijn man tegen, we kregen twee kinderen en we zijn op een gegeven moment gescheiden. In die tijd heb ik op een kantoor gewerkt als administratieve kracht. Dit was echter voor mij niet voldoende. Vervolgens ben ik een driejarige opleiding Directie- Secretaresse gaan volgen. Na veel vallen en opstaan en twee banen verder, een fantastische baan en leuke collega’s gehad. In dit bedrijf kon ik als regeltante mijn ei kwijt. Helaas is dit bedrijf failliet gegaan.”
Twee beroepen! Kon je niet kiezen?
“Solliciteren ging niet van een leien dakje en ik heb nu de knoop doorgehakt. Ik doe nu werkervaring op bij de Kappersschool. Ik heb mijn manicuurdiploma gehaald. Onlangs kreeg ik een baan aangeboden voor 18 uur in een horeca dagzaak, een brasserie. Dat heb ik altijd al, naast kappen, willen doen. Het is goed te regelen met de kinderen, ze zijn nu 12 en 14 jaar. Ik begin in januari. Het kappersgebeuren is mijn eigen bedrijfje. Ik ben starter en er komt een heleboel bij kijken. Ik begin bij nul en zie wel wat er van komt. Ik moet het hebben van mond tot mond reclame.”
Waar moet ik aan denken bij het kappersgebeuren?
“Het zullen voornamelijk oude mensen en mensen met een handicap zijn waar ik thuis kom. Voor deze mensen wil ik me echt inzetten omdat ik weet dat daar veel behoefte aan is. Ik neem alle spullen die nodig zijn mee voor het wassen, drogen, watergolven, knippen, verven. Alles is mogelijk. Ik bied daarnaast een kleine manicure aan tot een heel uitgebreide manicure die wel anderhalf uur in beslag neemt. Met massage en alles er op en er aan voor een verzorgende behandeling van de handen en nagels. Dat wil ik echt promoten, het verzorgende. Ik wil heel graag ook mannen behandelen. Mannen met beroepen waar de handen het zwaar te verduren hebben en mannen in zakelijke beroepen, zij moeten goed verzorgde handen hebben bij hun Armani pakken!”