Monique Congo noemt zichzelf naast interieurontwerper ook ‘huizendokter’. Haar hulp wordt nogal eens ingeroepen als een huis verkocht moet worden dat bijvoorbeeld al heel lang in de verkoop staat.
Wat houdt je beroep precies in?
Ik bied eigenlijk vier ‘producten’ aan. Een huis of ruimte helemaal stylen, het idee van de huisdokter, (kleur)adviezen geven en ik biedt workshops aan waar mensen leren hun huis aan te passen aan hun eigen smaak. Mijn kracht is om te weten te komen wat de mensen willen, waarin zij zich prettig voelen, wat hun smaak is en waarom ze mijn hulp hebben ingeroepen. In het eerste consult komen die dingen vanzelf boven drijven.”
Is het duur om jouw hulp in te roepen?
“Ik ben nog in de startende fase en wil het allemaal laagdrempelig te maken, zit ik een stuk onder de vraagprijs.”
Hoe ga je te werk?
Bij het eerste consult kom ik bij iemand thuis. Daar trek ik twee en een half uur voor uit. Daarin bepaal ik samen met de mensen wat het traject gaat worden. Meestal blijft het bij dat eerste consult omdat mijn werk in eerste instantie advies geven is. Als het alleen om een advies gaat zijn we dus klaar in twee en een half uur. Sommige mensen zeggen daarna: ‘teken me dit maar uit’. Dan ga ik de ruimtes precies opmeten en dan ga ik aan de gang aan de tekentafel met plattegronden en perspectieftekeningen. Daar rolt dan een volledig plan uit.”
Vertel eens iets meer over dat eerste consult?
“In twee en een half uur kun je ontzettend veel doen. De mensen krijgen daarna een informatiemap van mij. Daar staat alles in wat ik heb verteld. Ook de achtergrond. Waarom deze kleur, waarom dit licht op die plek enz. Dat heeft allemaal te maken met lichtinval, ligging van het huis enz. Er komt heel veel bij kijken om een huis harmonieus in te richten.”
Wie vragen je hulp in?
“Allerlei mensen. Bij huizendokter heb ik vaak te maken met echtscheidingen. Het huis moet zo snel mogelijk verkocht worden en ze zijn vaak moeilijk te verkopen omdat deze huizen geen uitstraling meer hebben. Er hangt een negatieve sfeer door de gebeurtenissen in het afgelopen jaar en misschien nog langer. Aan zo’n huis is een tijd niets meer gedaan om het gezellig te maken.
Er zijn ook mensen die zich meubels hebben laten aanpraten. Ze hebben bijvoorbeeld design meubels aangeschaft. Maar nu hebben ze zoiets van: ‘dit is het helemaal niet. Ik voel me niet thuis.’”
Moeten alle nieuwe meubels dan het huis uit?
“Nee, daar ga ik niet van uit. De reden dat mensen zich niet thuis voelen in hun eigen huis komt omdat de harmonie ontbreekt. Nét even dat wat een huis van jou maakt. Ik probeer mensen bewust te maken dat de inrichting,, dat ze dat zelf zijn. We zoeken samen de kleuren uit die ze mooi vinden en welke dingetjes ze echt willen houden en wat wel weg kan. Met goede accessoires en kleuraccenten kun je heel veel.”