Annemie Verstraeten (58) geeft thuis les aan hoogstens vier of vijf leerlingen per les. Dit is al anders dan bij een gewone naailes. Annemie geeft al haar leerlingen optimale aandacht. De leerlingen verschillen van niveau, sommigen weten al wat meer en sommigen nog helemaal niets op dat gebied. Ze geeft op dit moment aan zeven groepjes les. Aan mensen die er hun beroep van willen maken en aan mensen die het voor hun plezier doen.
Is het een ouderwets beroep?
Annemie: “Vroeger gingen de meisjes op ‘naailes’. Men dacht dat dit bij de opvoeding hoorde. Zelf kleding kunnen maken en van iets ouds weer iets nieuws maken. Ik zelf heb dit altijd heel leuk gevonden. Ik heb vroeg kinderen gekregen en toen mijn kinderen uit huis waren ben ik een opleiding als lerares Mode gaan volgen. Mijn interesse is er eigenlijk altijd al geweest en ik doe dit werk nu al bijna twintig jaar. Het vak is heel breed en men weet er heel weinig over. Nu komen mensen bij mij die geïnteresseerd zijn in mode. Het is geen moeten meer.’
Waar kun je jouw beroep leren?
“Het is een landelijk erkende opleiding met een diploma en ik heb mijn papieren gehaald bij het instituut Cupens-Geurs in Tilburg. Ik ben daar nu zelf bij aangesloten als lerares. Je begint met de basiscursus daarna volgt de opleiding tot costumiere, daarna volgt coupeuse, dan kun je eigenlijk alles, van patroontekenen tot veranderen, maatwerk, binnenwerk, alle soorten kragen enz. het vak modevaktekenen is de volgende stap en de laatste opleiding is lerares. Daarin komen alle onderdelen bij elkaar. Alle opleidingen worden afgesloten met een landelijk erkend examen.”
Voor wie is jouw cursus geschikt?
“Als mensen het leuk vinden om voor zichzelf kleding te maken, patroontekenen te leren en misschien wel geld willen verdienen daarmee. Er is in dit vak heel veel wildgroei. Dat is jammer. Iedereen die denkt dat ze goed kunnen naaien, kan naailes geven. Ik krijg vaak mensen op mijn les die al gedeeltelijk verpest zijn. Ze hebben onderdelen verkeerd aangeleerd. Ik heb meegemaakt dat men vijf jaar op naailes heeft gezeten en nog nooit iets hebben gemaakt wat paste. Ze pasten het kledingstuk pas als het helemaal klaar was! Ook patroontekenen wil geleerd zijn. Hoe breng ik een bestaand patroon terug naar mijn eigen maten en breng het over op het stof. Je kunt geen patroon uit een boekje halen en dit namaken zonder aan je eigen maten aan te passen.
Ik heb mensen op mijn lessen die echt heel mooie dingen maken. Ik herinner me een leerlinge, een gothic-type. Zij maakte prachtige kleding met plastic, naalden, spelden, glitter. Dat is het leuke van mijn vak, dat iemand die een idee in zijn hoofd heeft, of gezien heeft, dit kan realiseren. Een fantasie wordt werkelijkheid. Dit is een stuk onderwijs dat in onze opleiding zit. Ik heb een mevrouw op les die van boven maar 44 heeft en onder maat 56. Ga daar maar eens kleding voor kopen. Er zijn mensen die ‘scheef’ zijn. Van de andere kant zijn er ook mensen die een mooi maatje 36 hebben maar kleding willen die niet iedereen heeft.”
Is het een uitstervend beroep?
“Ik vind het belangrijk dat er mensen zijn die dit vak over kunnen brengen op jonge mensen. Ik merk zelf dat ik het steeds drukker krijg. Men wil op de goede manier bezig zijn. Ik krijg zelfs aanvragen van kinderen van 12 en 13 jaar. Ze zijn geïnteresseerd in mode en willen zich onderscheiden van anderen. Ik heb een meisje op les gehad van negen jaar. Haar moeder belde mij op en vertelde dat het kind enorm bezig was met stoffen. Ik liet haar komen en het bleek dat ze veel inzicht had en ze tekende in de tweede les al op haar maten haar eigen rokje. Ze heeft er gevoel voor en ik hoefde nauwelijks iets uit te leggen. Ze ging achter de naaimachine en lokmachine zitten en ze kon het gewoon. Ze is een echt talent! “
Wat kun je met deze opleiding?
“Sommige cursisten zien het als hobby maar je kunt er ook je vak van maken, bijvoorbeeld als coupeuse bij een bruidswinkel of modewinkel werken, Ik ken een mevrouw die is een verkleedwinkel is begonnen of toneelkleding maken of je kunt als zelfstandig coupeuse of lerares Mode aan de slag!