Ward Windhausen (55) komt uit een bekend Roermonds kunstenaarsgeslacht Zijn overgrootvader vestigde zich in Roermond, hij hield zich bezig met kerkelijke kunst. De grootvader en vader van Ward waren kunstschilder en Ward is naast het vak van lijstenmaker, ook kunstschilder. Het zit in de genen.
Hoe lang bestaat de inlijsterij al?
In 1983 kon ik de winkel op de Markt huren. Daarvoor zat ik in de Voorstad met de inlijsterij. En dáárvoor hadden we natuurlijk de zaak in de Paredisstraat. Mijn vader was kunstschilder, mijn moeder dreef de kunsthandel en achter de zaak hadden we een inlijsterij. Ik verheug me er op dat de Markt autovrij wordt. We hebben daar al een paar dagen aan mogen proeven. De markt krijgt een soort dorpse stilte. Loop zelf maar eens door een vreemde stad. Je zet ergens de auto neer en daar ga je weg! De Markt is altijd zeer ondergewaardeerd, volgens mij.”
Je moeder dreef een kunsthandel?
“Ja, ik had een zeer moderne moeder. Men zei wel eens tegen haar: ‘Hoe kun je acht kinderen grootbrengen en dan ook nog de zaak erbij hebben?’ Waarop mijn moeder zei: ‘Ik zou mijn acht kinderen niet groot kunnen brengen als ik die zaak niet had als ontspanning naast het huishouden.’ Dat heb ik als kind ook zo ervaren. Bij ons thuis gonsde het van de activiteiten. Boven het schilderatelier en het restauratie-atelier, beneden de inlijsterij en de kunsthandel. Altijd veel mensen over de vloer. Wij kregen met de paplepel ingegeven wat het vak inhield.”
Heb jij bewust ervoor gekozen om van het inlijsten je beroep te maken?
“Ja en nee. Ik ben eigenlijk kunstschilder. De meeste lijstenmakers staan voor de klas. Maar ik vind deze manier erg prettig. Ik heb me gespecialiseerd in het betere werk. Daarvoor heb ik mijn connecties met vaak hele kleine eenmanszaken die bijvoorbeeld meester zijn in het vergulden. Daarbij heb ik een eigen kunstuitleen.”
Heb je veel concurrentie van de kant en klare lijsten die je overal kunt kopen?
“Eigenlijk niet. Ik vergelijk het met een confectiejurk van de Hema en een jurk van een couturier. Wat is het verschil? Ze zien er allebei leuk uit, ze zijn allebei warm. Mensen hechten hoe langer hoe meer waarde aan de juiste lijst. Men wil zich niet alleen onderscheiden met wát men aan de muur hangt maar ook dat het helemaal is hoe ze het hebben willen.”
Hoe belangrijk is een lijst?
“Lijsten hebben met stijl te maken. Iedere stroming in de schilderkunst kent zijn eigen uiting van inlijsten. Kijk, een lijst is eigenlijk niks. Akoestiek is in feite ook eigenlijk niks. Maar ga ik zingen dan wordt akoestiek erg belangrijk. Eigenlijk is een lijst wat de akoestiek voor de muziek is. Een goede akoestiek maakt een slechte stem niet goed, maar je kunt wel een goede stem slecht maken door slechte akoestiek.”
Kan iedereen inlijsten?
“Eigenlijk wel. Het heeft meer met smaak of fingerspitzengefühl te maken. Ik heb wel meer dan 3000 verschillende lijsten. Als iemand mij om advies vraagt, pak ik meestal meteen de juiste lijst. Mensen willen dan iets meer zien. Maar in 99 van de 100 gevallen was mijn eerste keus de juiste. Ik vergelijk het met als je bij de huisarts vraagt: ‘Heeft u ook nog een andere diagnose’?”
Wat lijst je het liefste in?
“Stukken die echt met schilderkunst of grafiek te maken hebben. Het staat natuurlijk nergens geschreven dat mensen alleen kunst aan de muur mogen hebben. Het zijn in feite allemaal ‘jachttrofeën. Mensen gaan op zoek naar iets wat ze mooi vinden. Ik vind niets zo erg als mensen die gewoon een wandversiering ophangen. Zo van als er maar iets hangt.”