Nicole Schols (48) werkt al vanaf 1996 bij Westrom. Haar uitdaging is inbreng hebben en creatief zijn om mensen (terug) in het arbeidsproces te krijgen. Reizen is haar grootste hobby, deze gaan al een aantal jaren naar Bali. Nicole kan zich goed voorstellen om daar te wonen en te werken. Zij weet zeker dat daar over een aantal jaren een toekomst ligt.
Leg eens uit wat Westrom is?
”Westrom is een bedrijf met ca. 2000 medewerkers. Ons doel is zoveel mogelijk personen die elders niet of moeilijk aan de slag kunnen, aan passend werk te helpen. Je zou kunnen zeggen een bedrijf voor bijzondere mensen in bijzondere omstandigheden. Westrom verzorgt voor vijf gemeenten in de regio de uitvoering van diverse regelingen voor gesubsidieerde arbeid zoals Wsw en Wwb. Wij voorzien in passend werk om de ontwikkeling van mensen te bevorderen.”
Is Westrom zelf werkgever?
Nicole: “We zijn inderdaad zelf werkgever. Westrom bestaat uit een groot aantal bedrijven. In vestigingen in Echt, Haelen en Roermond worden verschillende industriële werkzaamheden uitgevoerd. Naast deze bedrijven heeft Westrom in de dienstverlening een bouw- en schildersbedrijf, een drukkerij, een groenvoorzieningsbedrijf en een schoonmaak- en facilitairbedrijf met o.a. postbezorging. Niet alle medewerkers van Westrom werken bij één van de eigen bedrijven. Een steeds groter aantal is via onze divisie Trajecten gedetacheerd in het reguliere bedrijfsleven.”
Vertel iets over de schoonmaakafdeling.
“Schoonmaken is een vak, dat kan niet iedereen zomaar. Er wordt wel eens denigrerend over gesproken. Gebruikers van een gebouw willen in een nette, schone omgeving werken. Schoonmaakwerk is dus sfeerbepalend en belangrijk. En over post gesproken.......jij kijkt toch ook dagelijks uit naar de postbode?!”
Leiden jullie ook mensen op?
“Ja zeker. Als een nieuwe werknemer start, krijgt hij of zij gedurende een aantal weken een opleiding. Daarnaast besteden we tevens aandacht aan sociale vaardigheden, communicatie en geven we informatie en voorlichting over bepaalde gedragscodes. Gedurende het traject kan blijken dat mensen geschikt zijn om cursussen te volgen die mogelijkheden voor ander werk openen. Denk hierbij aan leidinggevende capaciteiten ontwikkelen of om bode-diensten te doen bij de gemeente of een conciërgefunctie uit te oefenen. Bij ons kunnen mensen zich dus ontwikkelen.”
Wat betekent facilitair?
“Alles wat met dienstverlening te maken heeft. Denk aan koffieverzorging, aan een stukje catering, wasverzorging en overige facilitaire diensten. Een bedrijf kan er voor kiezen om ons in te schakelen.”
Hoe komen mensen bij jullie terecht?
“Meestal via het UWV Werkbedrijf; mensen die een Wsw-indicatie (Wet Sociale Werkvoorziening) hebben. Daarnaast via de vijf gemeenten middels een Wwb-traject. Of we krijgen mensen binnen voor reïntegratietrajecten. Wij helpen reïntegreren in het arbeidsproces.”
Worden mensen hier gelukkig van?
“Ja, over het algemeen wel. Wij houden uiteraard zoveel mogelijk rekening met wat mensen willen. Voor mensen met een ander arbeidsverleden is het vaak moeilijk te accepteren dat dit werk niet (meer) binnen hun mogelijkheden ligt. Zij kijken in eerste instantie neer op bijvoorbeeld post bezorgen met op je rug ‘Businesspost Westrom’. Dat is niet terecht. Wij proberen ons imago te verbeteren. Het is al lang niet meer zo dat mensen ‘in fabrieken werken’. Tegenwoordig werken mensen graag bij ons. Ze komen uit een uitkeringssituatie, ze werken weer met collega’s, ze krijgen een stuk aandacht en begrip. Verwerven hierdoor meer zelfvertrouwen en durven verantwoordelijkheid te nemen.”