Ieder zijn vak

Mantelzorgconsulent
Door
Mar-Li Wingens
9 april, 2009

Fiet Opheij raakt er niet over uitgepraat: mantelzorg. Wie heeft er niét mee te maken? Al hebben mantelzorgers het zelf vaak niet in de gaten dat ze het zijn. Fiet geeft vaak emotionele steun, zorgen delen kan zorgen schelen.

Bestaat jouw beroep al lang?

Fiet: “ Mantelzorg ondersteuning is al heel oud en daar is het beroep mantelzorgconsulent uit voort gekomen. De term ‘mantelzorg’ bestaat al sinds 1971. Tegenwoordig krijgt mantelzorg steeds meer aandacht en dat is goed. Het betreft een groep mensen die zorgen voor iemand die chronisch ziek of gehandicapt is en waar men een sociale relatie mee heeft.

Waardoor onderscheiden mantelzorgers zich van andere vrijwilligers?

“Mantelzorgers hebben er niet zelf voor gekozen. Je hoort altijd: ‘het zijn toch mijn ouders, partner, kind. Daar doe je dat toch gewoon voor?’ Mantelzorgers hebben een persoonlijke relatie, voelen het als een morele plicht, ze doen het jarenlang, onbetaald, zijn niet professioneel en niet georganiseerd.”

Heeft de aandacht voor mantelzorg ook met bezuinigingen te maken?

“Dat denk ik wel. Mantelzorg valt onder informele zorg net als vrijwilligerswerk. Alleen is mantelzorg( vaak )niet ( geheel )vrijwillig maar noodzakelijk De druk op mantelzorgers wordt steeds groter; vandaar dat ondersteuning steeds belangrijker wordt.

De gemeente (bepaalt )hoeveel uren er beschikbaar zijn voor mantelzorgondersteuning, dit valt sinds 2007 onder de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Wij zijn in Roermond bereikbaar via het loket ‘De Wegwijzer’ telefoon: 0475-345135. Ik bel de mensen dan zo snel mogelijk terug. Ons bezoekadres is: Munsterstraat 61 in ‘t Paradies.”

Waaruit bestaat jouw werk?

“Wij geven informatie, advies en emotionele en praktische steun,we organiseren lotgenotencontacten, cursussen en activiteiten. Ook organiseren we de ‘Dag van de mantelzorg’, activiteiten voor jonge Mantelzorgers en voor werkende mantelzorgers. Ook bieden we mantelzorgers een keer per jaar een Respijtweekend; een verwen weekend aan waarin ze even kunnen loskomen van hun zorgsituatie, kunnen genieten en in contact komen met andere mantelzorgers. Wij geven voorlichting over mantelzorg bij verenigingen, scholen enz.”

Wat kunnen bijvoorbeeld vragen zijn?

“We krijgen veel vragen over het ‘Mantelzorgcompliment. Mantelzorgers kunnen soms aanspraak maken op een bepaald geldbedrag per jaar. Of de vraag: ‘Ben ik een mantelzorger?’ Mensen herkennen zich té vaak niet als zodanig. In Roermond zijn nu ongeveer 500 mantelzorgers bekend. Een op de tien Nederlanders zijn mantelzorger!. Iedereen kent wel mantelzorgers in zijn omgeving maar deze mensen hebben nog nooit van mantelzorgondersteuning gehoord. Wij willen graag hun taak verlichten. Dat is al mogelijk door naar hun verhaal te luisteren. Door goed te luisteren kan ik hun vaak iets aanbieden waardoor er wat ‘lucht’ komt. Maar ook praktische zaken zoals bv uitstel van sollicitatieplicht of hulp bij het aanvragen voorzieningen of een indicatie.“

Wat is belangrijk voor een mantelzorger?

De aandacht gaat vaak uit naar de zieke, degene die hulp nodig heeft. De mantelzorger krijgt meestal weinig aandacht. Er is niet altijd voldoende inzicht door de omgeving in wat een mantelzorger allemaal doet. Niemand ziet bijvoorbeeld dat een dementerende partner ook geen gesprekspartner meer is. Dat is op zich al een zware belasting. De omgeving ziet niet wat zich achter de voordeur allemaal afspeelt. Alleen dat de hulpbehoevende er goed uitziet. De buitenkant dus.” Voor Mantelzorgers is erkenning en waardering van wezenlijk belang.

Deel dit artikel

Lees volgende Ieder zijn vak
Uitvinder
Lees volgende artikel
Honderd en ???