Ieder zijn vak

opticiën
Door
Mar-Li Wingens
24 december, 2005

Paul Hamers (37) kon zich even losrukken van zijn drukke werkzaamheden in de optiek aan de Hamstraat. Zijn broer Frank (36) bleef in de zaak.

Vertel iet s over historie van de zaak?

“Mijn vader Theo is de zaak in 1975 begonnen. In 2000 hebben mijn broer en ik de zaak overgenomen. Mijn vader heeft het optiekgedeelte overgenomen van Hutten-Cartigny. daar is nu de Wibra. Toen is hij met de zaak verhuisd naar Hamstraat nummer 10, nu de knipshop. Toen dat pand te klein werd is hij vertrokken naar nummer 18 (nu Bakker Bart), In 1992 is daar brand uitgebroken en toen moesten we weer verkassen. Dat is Hamstraat nummer 26 geworden. Daar is de zaak nog steeds.”

Was het altijd al je wens om opticiën te worden?

“ Niet van mij. Maar toen ik er echt mee te maken kreeg, zag ik dat het een ontzettend leuk vak is. Ik ben van plan om alle papieren die te behalen zijn, ook te behalen.

Frank heeft altijd opticiën willen worden en dat heeft hij ook waargemaakt. Ik wilde eigenlijk piloot worden. Daar ben ik voor afgekeurd. Toen ben ik van de MEAO naar de Heao gegaan. Dat was niet mijn roeping. Ik ben daar gestopt en tijdelijk naar de optiek-opleiding gegaan zodat ik aan het leren bleef. Ik vond het toen zo leuk dat ik het af wilde maken. “

Welke opleiding hebben jij en Frank gedaan?

“De vierjarige dagopleiding in Rotterdam. Daarna heb ik een tweejarige opleiding, ook in Rotterdam, gedaan voor oogmeting en ziektebeelden. Dat was parttime. Vervolgens heb ik nog een opleiding voor contactlenzen gedaan. Toen was er nog één papiertje dat ik niet had, de opleiding in Utrecht aan de Hogeschool. Die opleiding heb ik halverwege afgebroken omdat ik vader werd. Maar die opleiding wil ik als nog afmaken.”

Wat doet een opticiën nu precies?

“Een klant komt binnen met klachten. Wij bekijken wat de klachten precies zijn. We doen een oogmeting, we meten de oogdruk en we bekijken wat iemand precies ziet. We kijken in het oog met speciale lampjes. Daaruit komt dan een advies. De klant kan daarna kijken naar lenzen, een bril of speciale hulpmiddelen zoals een loupe of vergrootglazen en kijkersystemen. Als we iets niet vertrouwen sturen we de klant door naar een huisarts of oogarts met een begeleidend schrijven.”

Vroeger ging iedereen altijd naar de oogarts?

“Ja, daarom was het altijd ontzettend druk bij de oogarts. Roermond heeft gelukkig nu vier oogartsen en zij willen zich liever vakgericht bezighouden op hun gebied. Wij hebben ons eigen vakgebied. De wachttijden zijn daardoor een stuk korter geworden bij de oogarts.”

Wat zijn ‘slechte ogen’?

“Wij spreken nooit van slechte ogen. Slechte ogen zijn ogen als je optimaal gecorrigeerd, nog niet goed ziet. Je ziet pas slecht als je met de beste sterkte niet goed ziet.”

Wie werkt er nog meer in de zaak?

“Mijn vader komt nog iedere dag! Alexander werkt al 32 jaar bij ons en is het gezicht van de zaak. Maurice staat in de winkel en volgt de opleiding op de streekschool in Roermond voor het derde jaar en doet het heel erg goed. Als hij volgend jaar in Roermond klaar is willen hij en ik samen de opleiding in Utrecht gaan doen. Dan ben ik, voor mijn gevoel, pas echt helemaal klaar.”

Deel dit artikel

Lees volgende Ieder zijn vak
koken en organiseren