Wim Smeets (69) organiseert al meer dan 30 jaar braderieën. Nu is de tijd aangebroken dat hij het wat rustiger aan gaat doen. Maar zijn levenswerk gaat niet verloren. Zijn zoons Ramon en Harald nemen het organisatiebureau geleidelijk over.
Wat doe je precies?
“Ik organiseer markten die zich afspelen van april tot september. Dat zijn hoofdzakelijk braderieën en in het verleden ook veel antiekbeurzen. Het speelt zich af in een vrij kort tijdsbestek zodat ik vaak twee of drie markten tegelijk organiseer.”
Hoe gaat dat in zijn werk?
“Ik doe het in opdracht van een vereniging, een harmonie, een buurtgemeente of een ondernemersvereniging. Dat is bijvoorbeeld het geval in Herkenbosch, Deze markt heb ik nu voor de 23e keer georganiseerd.”
Waarom geen antiekbeurzen meer?
“Deze speelden zich altijd in de winter af gedurende drie dagen, vrijdag, zaterdag en zondag. Dat waren de zogenaamde binnenmarkten in zalen of culturele centra. De deelname van antiquairs nam erg af. Er zijn niet meer zoveel geschikte antiquairs om een breed aanbod aan te kunnen bieden.”
Wat maakt een braderie zo aantrekkelijk?
“Mensen zoeken gezelligheid. Ze ontmoeten elkaar. Er is wat te zien. Te eten en te drinken. Zeker als het weer goed is. Een dorp als Herkenbosch trekt dan wel 10.000 bezoekers. Ook mensen uit het dorp zetten hun overbodige spulletjes gewoon voor hun huis te koop. Dat vind ik prima. Ik zorg altijd voor extra trekkers zoals levende standbeelden en bijvoorbeeld een mandenvlechter, glasbazer, mosterdmaker, graveur en nog veel meer. In mijn bestand heb ik wel 90 oude ambachten. Muziek mag natuurlijk ook niet ontbreken in de vorm van muziekkapellen of bijvoorbeeld Danny Christian.”
Zijn er niet wat veel braderieën?
“Nee, ieder dorp wil toch zijn eigen braderie. Maar ik zorg wel dat er iets speciaals te zien is buiten natuurlijk damesboetieks, parfum, gereedschap, fietsonderdelen, videobanden, CD’s. Daarbij de lokale middenstand. Er komen deelnemers uit het hele land naar deze braderieën. Uit Lelystad, Didam. Dat heeft weer te maken met het feit dat veel weekmarkten teruglopen en de marktkooplieden toch hun waren willen verkopen.”
Wat komt er allemaal kijken bij de organisatie?
“Ik moet rekening houden met de brandweer, de ziekenauto. Er moet voldoende ruimte zijn om deze door te laten. Gelukkig zijn in de ruim dertig jaar dat ik dit werk doe, nog nooit calamiteiten voor gekomen. Ik, heb te maken met de gemeente en de opdrachtgever. De kramen moeten opgezet en afgebroken worden. Er moet opgeruimd worden...”