Ieder zijn vak

Stadsgids
Door
Mar-Li Wingens
5 februari, 2004

Constance Jacobs-Busard (59) is stadsgids in Roermond. Zij is geboren en getogen in Maastricht. Er zijn op dit moment 18 stadsgidsen en de ze doen dit werk al 22 jaar. In januari is begonnen met een nieuwe opleiding met 13 deelnemers. Constance begon haar opleiding als stadsgids eind 1997.

Waar bestaat de opleiding uit?

Constance: “ De opleiding werd toen door diverse gastsprekers gegeven. Lenie Deriks, de allereerste stadsgids, geeft nu de cursus. Er is een werkgroep ‘opleiding’ die bestaat uit zes personen die haar ondersteunen. De opleiding duurt twee jaar en je loopt veel mee met andere stadsgidsen. Als je de monumentenroute alleen kunt doen ben je wel drie jaar verder! Daarna kun je eens gaan denken aan de themawandelingen en andere wandelingen. Maar niet alle stadsgidsen doen alle wandelingen. Dat hoeft ook niet”

Is het betaald werk?

“ Nee, het is vrijwilligerswerk . Wij ontvangen wel een bepaalde vergoeding, zoals voor alle vrijwilligerswerk gebruikelijk is. Het heeft voor mij ook voordelen dat het vrijwilligerswerk is omdat ik niet verplicht ben te werken. Als ik op vakantie wil, dan ga ik gewoon.“

Waarom ben jij stadsgids geworden?

“ Vroeger heb ik gewerkt bij de reisafdeling van de NS. Ik werd vaak ‘uitgeleend’ om bepaalde selecte groepen mensen naar het buitenland te begeleiden. Toen heb ik ook af en toe als reisgids in Rome, Wenen en Athene gewerkt. Na mijn trouwen was dat afgelopen en toen ben ik een studie geschiedenis begonnen, maar die heb ik niet afgemaakt. Inmiddels waren wij, mijn gezin, naar Roermond verhuisd. Ik zag op een dag een groep mensen met een gids en dacht: ‘dit is misschien iets voor mij!’ Mijn oude beroep en geschiedenis! Toen er een nieuwe opleiding voor stadsgidsen begon heb ik me meteen aangemeld. Van de 10 deelnemers hebben 5 mensen de opleiding afgemaakt.”

Hoeveel tijd neemt het gidsen in beslag?

“ Gemiddeld een keer of 6 tot 8 per maand doe ik een rondleiding. In de zomer kan dat wel bijna dagelijks zijn. In de winter is dat wat minder.

Voor wie vind je het gidsen het leukste?

“ Voor mensen uit Roermond of omgeving of mensen die hier werken. De uitroepen van ‘Ja, maar dát heb ik nog nooit gezien’. Dat is speciaal. Ook alle overheersers die hier gezeten hebben. Dat realiseren mensen zich niet. De toeristen die hier vreemd zijn , vinden alles interessant daar is alles nieuw voor.”

Je bent geen Roermondse en toch stadsgids?

“ Ik voel me ook thuis in Rome. Ik vind het gewoon heel interessant, de geschiedenis, het rondleiden op zich, alles! Roermond heeft een rijke historie. We kunnen dan ook verschillende wandelingen aanbieden. De monumentenwandelingen, een algemene wandeling langs grote monumenten. De themawandelingen zoals onder andere glas in lood ramen, Heiligen en hun attributen en de architectuur. Daarnaast hebben we nog de Walking Dinners. Dat bieden we de laatste vier jaar aan. De groep komt op de markt bij elkaar. De gids vertelt een half uurtje over de stad. Dan gaat de groep in een restaurant een voorgerecht eten. Dan trekken we verder en dan eten we ergens het hoofdgerecht en zo verder. Zo’n wandeling duurt ongeveer vier uur. Veel bedrijven doen deze wandeling.”

Waar kun je je aanmelden voor een wandeling?

Bij de VVV. Daar worden de inschrijvingen gedaan. Een groep bestaat uit maximaal 20 personen . Vroeger waren dat 25 personen. Maar we merken dat er steeds meer kabaal in de stad komt. Daar heb je dan toch last van. Vandaar dat de groepen iets kleiner zijn geworden.”

Deel dit artikel

Lees volgende Ieder zijn vak
Adviseur biologische produkten
Lees volgende artikel
op de Sterrenberg