IGuido Paumen (42) uit Roermond is tuinarchitect. Zelf woont hij in de stad en hij heeft een dakterras!
Waarom heb je gekozen voor een huis in de stad met een dakterras?
Guido: “Ik wil óf helemaal buiten óf midden in de stad wonen. Niet iets halfslachtigs. Voor allebei de lokaties is iets te zeggen. Het fijne van in de stad wonen is dat je overal dicht bij zit en ook voor mijn kantoor is het gemakkelijk. Maar op dit moment zijn we toch weer uit aan het kijken naar een huis helemaal buiten.”
Wat doet een tuinarchitect precies?
“ Ik ben werkzaam als tuin- en landschapsarchitect sinds 1988. Ik ‘richt’ alles in wat buiten is. Een binnenhuisarchitect richt binnen in. Ik maak plannen voor een daktuin, tot een stadstuin, tot een landschapstuin, een straat of een plantsoen of een park. Elke tuinarchitect heeft zijn specialisaties. Ik hou me bezig met kleinschalige objecten.”
Werk je zelfstandig?
“Ja, ik heb een eenmanszaak en doe vooral particuliere tuinen, bosaanleg, erfbeplanting en landgoedvorming. Ook wel de aanleg van een kleine camping of recreatieterreintje. Daarbij geef ik ook cursussen voor particulieren.”
Is het trend om een tuin te laten aanleggen?
“ Ik werk nu 10 jaar voor mezelf en tegenwoordig is er een groot verschil met 10 jaar geleden. Nu hebben mensen tijd, aandacht en geld over voor een goed aangelegde tuin.
Mensen willen hun geld niet meer weggooien aan een tuin die niet duurzaam is. Zie het programma ‘Huis en tuin’.“
Wat is het verschil in een goed aangelegde tuin en een slecht plan?
“Huis en tuin richt zich voornamelijk op mensen in de Randstad met een heel klein tuintje. In deze contreien hebben mensen vaak grote tuinen. Een duurzame tuin wordt ieder jaar mooier. Daar is rekening gehouden met de grootte van bomen en struiken en de bloeitijd. Ook over de bestrating is nagedacht. Zo’n tuin zit gewoon goed in elkaar.”
Heeft een goede tuin veel onderhoud nodig?
“ Iedere tuin heeft onderhoud nodig. Of je moet kiezen voor een tuin vol kiezelstenen. Dat vind ik persoonlijk vreselijk en dodelijk voor de wijk. Die mensen moeten eigenlijk in een appartement gaan wonen met een fantastisch uitzicht. Maar mensen hebben tegenwoordig weinig tijd i.v.m. twee banen en ook weinig zin om veel te werken in de tuin. Een tuin is toch een proces waar je af en toe in moet ingrijpen. Laat dan een tuin inrichten die beheersbaar is en laat een of twee keer per jaar iemand de tuin bijhouden.”
Wat is het moeilijke aan het aanleggen van een tuin?
“ Er zijn twee aspecten moeilijk: je moet weten wat je wil en je moet weten wat mogelijk is op die grond. Daarbij is het belangrijk om inzicht te hebben op de grootte van planten en bomen in de toekomst. De ruimtelijke opzet is moeilijk. In huis kunnen mensen dat wel redelijk. Maar buiten is dat een ander verhaal. Wanneer voel je je opgesloten in een tuin? Wanneer plan je een vijver veel te groot? De moeilijkheid is om in te schatten wanneer een tuin in harmonie is. Dat de grote lijnen kloppen. Dat is de kunst en daar is ervaring voor nodig.“
Waar let jij op bij het bedenken van een tuin?
Guido: “ Ik let op wat de mensen willen, hun smaak, op de stijl van het huis, op duurzaamheid.”