Ieder zijn vak

verkoper in een kringloopwinkel
Door
Mar-Li Wingens
12 februari, 2004

Kringloopwinkels, wie kent ze tegenwoordig niet? Het is allang geen schande meer om in een kringloopwinkel leuke meubels op de kop te tikken. Integendeel, het getuigd van creativieit om oude spullen te kopen en ze in te passen in het interieur.

Larry Hemingway (55) werkt als verkoper in de kringloopwinkel in Roermond. BIS-BIS heeft de kringloopwinkels in Roermond, Sittard, Reuver en Baexem onder haar beheer.

Het Woonblad wilde speciaal met een bepaalde medewerker praten omdat Larry opvalt vanwege zijn enthousiasme, zijn gulle lach, zijn dienstbaarheid.

Doe jij je werk graag?

Larry: “ Ja, heel graag. Ik vind het contact met de mensen leuk. Ik behandel alle klanten hetzelfde. Ik heb ook veel geduld. Maar soms als de klanten echt aan mij blijven plakken en dat duurt al een half uur, dan vlucht ik naar het magazijn. Ik werk hier al vanaf augustus 1998. Toen zijn we met de winkel hierheen verhuisd. Ik ben hier via de Westrom terecht gekomen. Dat is een bedrijf dat mensen in dienst neemt met geestelijke of lichamelijke handicaps.”

Kende je de kringloopwinkels al van tevoren?

Larry: “ Ik had er nog nooit van gehoord. Tijdens mijn sollicitatiegesprek zei de heer Peters tegen mij: ‘Heb je wel eens van milieu gehoord? Wat betekent dit volgens jou?’

Ik zei: ‘Dat heeft twee betekenissen: mensen komen uit een bepaald milieu of je hebt het over oud ijzer en zoiets.’ Nou het eerste was het niet. Ik ben hier toen komen werken en ik heb genoten van mijn werk vanaf de eerste dag.”

Waar kom je vandaan?

“Ik kom uit Amerika, uit New Yersey. Ik woon nu 29 jaar in Nederland. Mijn accent zal ik altijd houden. Thuis praat ik 50 procent Engels en 50 procent Nederlands. Ik ben getrouwd en ik heb een zoon en ik ben opa.”

Heb je de kringloopwinkel in de loop van de jaren zien veranderen?

“ Ja, heel zeker. In het begin was het een rommeltje. Nu verkopen we mooie spullen. Dat maakt het werk ook leuker. Het is ook zo dat de handelaren de mooie spullen er niet meer uit halen. Nu komen de mooie, vaak antieke, spullen gewoon in de winkel. Het is veel leuker om mooie spullen te verkopen dan rotzooi.”

Zijn de spullen duurder geworden?

“Nou, we hebben nog altijd kasten van 30 euro. Maar we hebben ook kasten van 500 euro. Waarom zouden wij een antieke kast voor 30 euro moeten verkopen? Dat zijn voor ons de krenten in de pap! Wij hanteren ook vaste prijzen. Er kan niet gehandeld worden over de prijs. “

Wie komen kopen in de kringloop?

“ Dat zijn verschillende mensen. Mensen die echt voor de mooie dingen komen en mensen met een klein besteedbaar inkomen. Deze mensen kunnen hier nog altijd goed slagen. “

Larry, hoe ben je zelf ingericht?

“Modern! Niks van hier. Nou ja, Ik heb ooit hier een bed gekocht voor de logeerkamer en een bankstel voor mijn stiefzoon. Dat is alles. Ik ga ook nooit naar het magazijn kijken wat er is binnengekomen. Wat er binnenkomt is bedoeld voor de klanten...”

Deel dit artikel

Lees volgende Ieder zijn vak
Stadsgids
Lees volgende artikel
Ramen wassen