Kapellerhof vormt een apart wijkje aan de Kapellerlaan. De huizen liggen in een klein dal, kindvriendelijk omdat het zo beschermd ligt. De wijk bestaat uit 170 gezinnen. Huurhuizen en koophuizen. Wat je niet kunt zien op het eerste oog is dat deze wijk een hechte gemeenschap vormt die goed voor elkaar zorgt.
Walter Boekhorst (48) en zijn vrouw wonen nu zeven jaar aan de Kapellerhof en Walter is secretaris van deze vereniging die helemaal geen vereniging is maar iets losvast...Ze heten Bewonersbelangengroep Muggenbroek.
Hoe is de zogenaamde vereniging begonnen?
Walter: “ Op een gegeven moment was bij ons een golf van inbraken eind 1997. Binnen drie maanden waren er 13 inbraken. Toen hebben we met een man of acht bedacht om iedere avond controllerondes te lopen in de buurt. Van zes uur tot 11 uur liepen we in de buurt rond. Gewoon om te laten zien: we beschermen ons zelf! Onze aanwezigheid moest de inbrekers afschrikken. We hebben toen ook een brief in de buurt rondgestuurd over wat we eigenlijk aan het doen waren. En ook met de vraag of er nog meer vrijwilligers waren. We kregen 35 aanmeldingen!”
Hoe ging het verder?
“ Die brief voor vrijwilligers is bij de pers terechtgekomen. Maar dan in de trant van: ‘Bewoners nemen recht in eigen hand’. Alsof wij met handbalknuppels zouden rondlopen. De politie kreeg er ook lucht van en nam contact met ons op. Toen zijn we bijeengekomen en we hebben uitlegd wat we deden: gewoon aanwezig zijn, anders niets. De politie was zeer behulpzaam en wij hebben aan de hand van hun adviezen diverse commissies in het leven geroepen. Bijvoorbeeld de Groencommissie, deze zorgt dat te hoge plantengroei op tijd gesnoeid wordt. Zodat er geen donkere hoekjes ontstaan. Dan hebben we de Grijscommissie voor de aanpassing van het hang- en sluitwerk van de huurwoningen. Op een gegeven moment kregen we ook een Sociale Commissie!”
Wat doet deze commissie?
“ We zijn begonnen met een semafooncommissie, dat is nu een GSM commissie. Dat houdt in dat 10 vrijwilligers per tourbeurt een GSM in bezit hebben. Het nummer van de GSM is in de hele buurt bekend. Als mensen iets verdachts horen of zien, bellen ze dat nummer en een vrijwilliger gaat zonodig naar dat adres. Het geeft vooral alleenstaanden een heel veilig gevoel om even te kunnen praten over wat ze gezien of gehoord hebben. Deze commissie functioneert na ongeveer 7 jaar nog altijd perfect. We krijgen ook altijd goede ondersteuning van de gemeente, de politie, de stadswacht en de woningvereniging. De woningvereniging heeft bijvoorbeeld destijds alle hang- en sluitwerk vervangen van alle huurhuizen. “
Doen jullie ook gezellige dingen in de buurt?
“ Het een volgde uit het andere. We bedachten dat het goed zou zijn als de mensen elkaar leerden kennen. In zo’n kleine gemeenschap is dat heel goed mogelijk dat iedereen iedereen kent. Net zoasl vroeger in het dorp. Dat lukt het beste bij een buurtfeest. Dat hebben we gedaan door middel van de kinderen. We organiseren ieder jaar een feest dat begint met iets voor de kinderen zoals een zoektocht. Daarna hebben we koude schotel met alles er op en er aan of een barbeque voor de hele buurt. We vragen de middenstand aan de Kapel voor donaties of iets voor in de Tombola. Daarbij hebben we inkomsten uit de consumpties. Dit houdt de kosten voor de deelnemers heel laag. Vorig jaar hadden we zelfs een feesttent. Dat kwam omdat de gemeente Roermond een aparte subsidiepot had voor dit soort gelegenheden. We organiseren ook ieder jaar een sinterklaasfeest voor de jeugd. Dat is geweldig.
Dat alles zo lekker loopt komt natuurlijk door alle vrijwilligers die zich inzetten. Zonder vrijwilligers was dit allemaal niet mogelijk.”