Foto: Anneke Collaert
Anneke Collaert en Tea Bagauri vormen een enthousiast team in samenwerking met Wel.kom om met drie jongerencentra en vier scholen (ongeveer 400 kinderen) een project voor 5 mei op poten te zetten.
Beschrijf het project?
Anneke: “Het gaat om tekeningen van dieren die de kinderen hebben uitgezocht aan de hand van een verhaaltje dat ik heb verzonnen. Een totem is een dier waarmee het kind zich kan identificeren. Ze moesten bekijken welk dier bij hun paste. Ik kreeg de lijsten van de vier scholen en drie jongerencentra. Tea en ik plaatsten de gekozen plaatjes op tegels met gebruik van carbonpapier. De kinderen kleurden deze dan weer zelf in met glazuur. Ik bak de tegels af in de oven. Verder hebben Tea en mijn zoon Chris de totempalen gespoten met spuitbussen, de tegels worden uiteindelijk op de palen geschroefd. Een totempaal is 2 meter 50 cm hoog met een spanwijdte van 1 m 30 cm. Op de paal worden twee vleugels bevestigd die door de ouders van de kinderen zijn beschilderd.”
Wat hebben totempalen met bevrijding te maken?
Anneke: ‘Het thema dit jaar voor 5 mei is: ‘vrijheid spreek je af’. In de zin van je sluit samen een verdrag. Landen sluiten daar een verdrag over af. Zo kwam ik op het idee van een totempaal. Indianen hadden een totempaal in hun dorp waar afspraken werden gemaakt, de vredespijp werd gerookt en het strijdbijl werd begraven. In 1945 werd onderling tussen diverse landen de afspraak gemaakt om nooit meer oorlog te voeren.”
Wat gebeurt er met de totempalen?
Anneke: “Op 5 mei worden de zes totempalen op het Munsterplein geplaatst. Na 5 mei gaan de totempalen terug naar de scholen en jongerencentra en krijgen daar een mooie plek om de kinderen er aan te herinneren waarom op 5 mei de bevrijding wordt gevierd.”
Tea: “Ik werk als vrijwilligster mee aan dit project. Ik ben werkeloos en zoek hard naar een administratieve baan. Ik wil me in de tussentijd inzetten als vrijwilliger. Dit project is fantastisch om te doen. Ik help de kinderen om hun tekening op de tegel te plaatsen en help mee om de totempalen te beschilderen. Op scholen worden afspraken gemaakt en straks staat daar de totempaal symbool voor om iedereen daar aan te herinneren. Afspraken met andere kinderen maar ook met zichzelf om de vrede te bewaren.”