Mijn club

Conchita Hilferink
Door
Mar-Li Wingens
23 mei, 2012

Conchita Hilferink (42) is hoofdtrainster bij deze club en het is haar lust en haar leven. Ze moet er niet aan denken dat ze de kinderen niet meer zou kunnen trainen. Zij besteedt heel veel tijd aan de vereniging. Het plezier straalt van haar af!

Vertel iets over jouw functie?

“Ik ben nu ruim tien jaar trainster bij Olympia. Mijn functie is hoofdtrainster ‘Meisjes Recreatie’. Het betreft meisjes tussen 6 en 14 jaar. Maar ik heb nu ook enkele meisjes van 5 jaar. De dames zijn onderverdeeld in vier groepen en ze turnen op verschillende niveau’s. Mijn streven is, vanwege de controle in de groep, om een groep niet groter dan 15 á 18 meisjes te maken. Wij trainen in de gymzaal op de Donderberg op woensdag en zaterdag.”

Zijn er meer trainsters?

“Wij zetten ons als team met hart en ziel in. Mijn dochter Ismaëla is hulptrainster. Daarnaast heb ik Hilde, Liz en Jewel die mijn bijstaan in de les. Wij komen geregeld bij elkaar om de lessen voor te bereiden.”

Vertel iets over de nieuwe methode van lesgeven?

“Tim Berrevoets heeft de methode ontwikkeld. Dat houdt in dat we een ‘turnspeeltuin’ hanteren. Dat wil zeggen dat kinderen tussen 6 en 8 jaar zelf kiezen waar ze mee bezig willen zijn. We hebben verschillende kernen waarbij de kinderen zelfstandig mogen werken en waarbij de hulptrainster het kind helpt. Wij geven minder groepsgewijs les maar meer aan het individuele kind. Het kind geeft aan op welk onderdeel het wil trainen. Daar ligt het interesse van het kind en wij maken daar gebruik van.”

Wat komt er nog meer bij kijken?

“Bij het lesgeven op onze manier hoort een hele specifieke manier van uitleg. We vertellen wat je allemaal kunt met het toestel of onderdeel dat het kind gekozen heeft. Wat is verstandig, hoe is de houding. Eigenlijk leggen we het technische verhaal aan de kinderen uit. De onderdelen voor dames zijn: vloer, brug, balk en sprong. Wij beginnen met het uitleggen van de basis. Bijvoorbeeld: Een koprol begint met op je rug liggen en schommelen. Wij bouwen op van af het begin met uitleg daarover.”

Wat is een voordeel hiervan?

“Op deze manier krijgen de kinderen allemaal aandacht. Op de oude manier kon het gebeuren dat een trainster het niet in de gaten had dat sommige kinderen niet genoeg gezien werden. Kinderen die heel goed waren, kregen meer aandacht dan kinderen die minder goed waren. Dat willen we niet. We hebben ook nog een tweede punt. Kinderen kiezen zelf waar ze mee aan de gang willen. Meestal iets waar ze goed in zijn en plezier in hebben. Op dat moment gaan we dat onderdeel verder uitwerken.”

Hoe gaat het met kinderen die heel goed zijn?

“Deze kinderen komen in de pré-selectie. Dat wil zeggen in de groep van talentjes maar die nog niet ver genoeg zijn om in de selectie te komen. Samen met Tim Berrevoets bekijk ik hoe we deze talentjes gaan begeleiden. Hierbij is het ook heel belangrijk dat de kinderen aangeven wat ze leuk vinden, wat ze willen leren. Als een kind bijvoorbeeld aangeeft dat het ‘De Arabier’ wil leren, gaan we daar samen aan werken. Kinderen tussen 6 en 8 jaar zitten in ‘De Speeltuin’ en kinderen vanaf 9 jaar gaan naar de ‘Recreanten Groep’. Kinderen die uitblinken gaan naar de ‘Jong Talenten Groep.”

Hoe gaat het verder met de Jong Talenten?

“Deze kinderen leiden we verder op als ze willen en natuurlijk in overleg met de ouders. De bedoeling is dat de kinderen meedoen aan wedstrijden. Zij trainen drie tot vier uur per week en soms wel zes uur. Ze gaan aan Limburgse kampioenschappen meedoen en het streven is natuurlijk gaan voor het Nederlands kampioenschap!”

Deel dit artikel

Lees volgende Mijn club
Xander Dohmen
Lees volgende artikel
Lekker belangrijk