Peter Suylen, preventie inspecteur en adviseur bij de Brandweer Roermond en mevrouw Malika Reijners, slachtoffer van een woningbrand vertellen hun verhaal. Dankzij het alerte optreden van een buurvrouw en het handelend optreden van de brandweermannen liep alles goed af. Maar het had ook heel erg mis kunnen gaan.
Waarom dit verhaal?
Peter: “De aanleiding voor dit artikel is dat ik voorlichting ga geven over brandpreventie. Wij willen ook graag dat iemand die een brand heeft meegemaakt het verhaal laten vertellen. Dat ligt vaak heel gevoelig. Daarnaast ook het verhaal van de brandweerlieden.”
Mailka vertel wat je hebt meegemaakt?
“Ik was op het moment van de brand niet thuis, alleen mijn vriend en mijn dochtertje Fayah van vier jaar. Ik ging even een boodschap doen. Ik was 34 weken zwanger van Faith. Nu is zij vier weken oud. Mijn moeder belde mij op omdat ze via de computer had gehoord dat er brand was in mijn appartement. Ik zag meteen bij aankomst brandweerauto’s en een ambulance. Ik hield mijn buik vast en rende naar binnen. Een brandweerman hield me tegen maar ik wilde persé naar boven. Ik moest bij de lift blijven staan. Een brandweerman riep:’waar is dat kind’? Ik viel flauw. Toen ik weer kon praten kon ik zeggen in welke slaapkamer Fayah was. Toen kwam een grote bandweerman met Fayah op de arm naar me toe. Hij gaf mij mijn dochter zodat ik haar kon voelen. Ze was helemaal zwart maar haar ogen waren open. Ze praat er nu over. Ze zegt: De brandweerman zei: ‘Hou je maar goed vast want ik ga je redden.’
Wat zijn de gevolgen?
“Je wilt niet weten hoe het appartement er uit zag na de brand. Ik was net klaar met alles opknappen. Alles was geverfd. Het schoonmaakbedrijf heeft vijf containers spullen er uit gehaald. Ik krijg anderhalve container terug. Veel spullen zijn onherstelbaar beschadigd door de rook. Ik ben gelukkig verzekerd. Maar ik kan niet terug in het appartement, dat durf ik niet. Ik woon nu al twee maanden bij mijn moeder met de kinderen. Mijn moeder slaapt op de bank in de kamer. Dat vind ik heel erg. Ik hoop dat ik snel kan verhuizen naar mijn nieuwe huisje.”
Wat gebeurde na de brandmelding?
Peter: ”Op 20 september tegen 11 uur ’s avonds kwam bij ons een melding binnen van rookontwikkeling in een appartement op de Donderberg tien hoog. De buren belden de brandweer. Toen wij op de plek aankwamen zeiden de buren dat er nog mensen in de woning waren. We kregen geen contact met ze. Twee man gingen snel op verkenning met een blustoestel. Een klein brandje zou dan snel geblust kunnen worden. Ze hebben de voordeur geforceerd. Het appartement stond vol rook maar een persoon kwam naar buiten. Onze mannen zijn gaan zoeken. Er was heel veel rookontwikkeling. Eerst hebben ze gekeken in de kinderslaapkamer en daarna in de ouderslaapkamer. Daar lag Fayah. De ambulance stond al klaar. De mannen zochten verder omdat men dacht dat er nog een kind en een hond binnen was. Dat bleek niet zo te zijn. Dank zij de alertheid van de buren en het meeteen bellen van de brandweer is een ramp voorkomen. De man die in het appartement aanwezig was, heeft niets gemerkt. Hij is in slaap gevallen. Als er rook ontstaat ga je steeds dieper slapen. Doordat wij de deur forceerden, werd hij wakker.
Een gelukkige omstandigheid was dat het keukenraam een stukje open stond. De rook kwam naar buiten en werd snel opgemerkt door de buren.”
Wat kun je doen om brand te voorkomen en op tijd op te merken?
Peter: “Ik zeg: mensen koop een rookmelder. Ze zijn al te koop vanaf vijf euro! En voor ongeveer 20 euro koop je er een met een batterij die 20 jaar meegaat. Plaats een rookmelder op iedere verdieping en maak een vluchtplan samen met je gezinsleden. Kijk op de website van de brandweer: www.brandveiligheidsheck.nl Daarin kunt u vragen beantwoorden over uw woonomstandigheden. U krijgt dan een mail terug met brandveiligheidstips voor uw woning.”
Malika: “Ik was van plan om de volgende dag een brandmelder te kopen...”