Cari Klumpert (63) weet alles van de ziekte diabetes, zij heeft het zelf. Al ruim tien jaar. Ze kan dus spreken uit ervaring. Dat doet ze in de functie van secretaris van de vereniging.
Wat heb je met de vereniging?
“Toen diabetes geconstateerd werd bij mij, heb ik me meteen als lid aangemeld. Ik had al een binding omdat ik in het verleden gecollecteerd had voor het Diabetesfonds. Bij de Diabetes Vereniging Nederland kreeg de juiste informatie maar ik werd ook lid uit solidariteit en de vereniging is natuurlijk een belangenbehartiger. Daarbij vind ik het lotgenotencontact belangrijk. Wij komen geregeld bij elkaar in het Laurentius ziekenhuis en dan zijn er presentaties van deskundigen die vertellen over de relatie van diabetes met andere ziektes. De inhoud is meestal terug te lezen op onze eigen website: www.dvn-roermond.nl.”
Nog meer voordelen?
“De vereniging geeft een blad uit, het DIABC. De functie van belangenbehartiger vind ik erg belangrijk. Nog niet zo lang geleden hadden mensen met diabetes moeite om een hypotheek af te sluiten of een verzekering, vrachtwagenchauffeurs die geen rijbewijs meer kregen. Mensen werden voor diverse beroepen al bij voorbaat afgekeurd in verband met diabetes. Daar heeft de vereniging zich sterk voor gemaakt om dat te veranderen Mensen die lid willen worden kunnen zich bij mij aanmelden. Mijn telefoonnummer is: 0475-568863.
Hoe ontdekte je dat je het had?
“Eigenlijk ben ik er altijd alert op geweest omdat mijn grootmoeder het had. En toch heb ik er jaren overheen gekeken. Ik denk dat ik het al lang had voordat ik vanzelf begon af te vallen (een goede bijkomstigheid) maar ook veel dorst kreeg en erg vermoeid was. Maar ik had het ook heel druk in die tijd, dus het was normaal dat ik moe was. Op een gegeven moment dacht ik dat ik toch maar eens naar de huisarts moest en toen is het ontdekt.”
Hoe toen verder?
“De waarden waren vrij hoog en ik ben al snel overgegaan op spuiten. Wel eerst geprobeerd met pillen maar dat werkte niet. Dat ik het had was toch wel een klap in mijn gezicht. Maar wat het betekent ben je je dan nog niet bewust. Ik dacht dat ik met het gebruik van de medicijnen niet meer ziek was. Maar dat is natuurlijk niet zo. Je blijft altijd ziek. Ik noem het altijd een sluipende moordenaar. Er komen toch allerlei gevolgen op je pad.”
Met welke gevolgen kun je te maken krijgen?
“Met aterosklerose, Ik heb onlangs twee keer een dotterbehandeling ondergaan. Ik had staar en ben daaraan geholpen, heb twee nieuwe lenzen gekregen en ben al diverse keren gelaserd. Neuropatische pijnen komen veel voor, vooral in de voeten. Men spreekt dan van ‘de diabetisch voet’. Natuurlijk kun je dit ook allemaal krijgen als je geen diabetes hebt, maar de kans op deze aandoeningen is vele malen groter. Daarbij ben ik vaak moe, heel moe! Ik spuit vier keer per dag. Ik ben redelijk stabiel maar de waarden kruipen langzaam omhoog. Dan krijg je te maken dat de insuline niet goed verwerkt wordt en omgezet wordt in vet. Je wordt dikker, hebt meer insuline nodig en dat is een neergaande spiraal.”
Is het je eigen schuld als je diabetes krijgt?
“Dat is een groot misverstand. Dat wordt namelijk zo gemakkelijk gezegd. Zeker als je wat kilo’s teveel hebt. Je hoort dat steeds in de media. Het is niet waar en ook wél waar. Als het lichaam niet voldoende insuline aanmaakt per zoveel kg lichaamsgewicht heb je meer insuline nodig. Ben je zwaarder dan kan het zijn dat je dus meer insuline nodig hebt dan het lichaam aanmaakt. De andere kant van de medaille is dat je cellen ongevoeliger voor insuline zijn als je diabetes hebt. Dat is een hele andere invalshoek. Het is dus niet zo dat je door zoveel kg lichaamsgewicht diabetes krijgt. Minder lichaamsgewicht hélpt wel om de waarden beter te krijgen. Er zijn heel veel mensen die dik zijn en geen diabetes krijgen.. Het is een vicieuze cirkel,