Ieder zijn vak

Kano bedrijf
Door
Mar-Li Wingens
1 juli, 2008

Harry Cuypers (47) heeft het over een andere boeg gegooid. De boeg van een kano! Hij hield zijn oude (zekere) baan bij de gemeente Roermond voor gezien en begon voor zichzelf. Hij leert mensen tegenwoordig waterwandelen.

Wat heb je bij de gemeente Roermond gedaan?

“Ik heb bijna vijf en twintig jaar bij de gemeente gewerkt bij Stedelijk Groen. Ik zag het niet meer zitten om altijd zelfgestelde doelen na te jagen. Een hoop papierwerk. Te ver van de natuur af. Dit idee is langzaam ontstaan, Je moet alle zekerheden lost laten. Mijn vrouw staat gelukkig helemaal achter me.”

Wat doe je nu?

“Ik organiseer kanotochten op de Asseltse Plassen en ik ga zelf als gids mee. Ik leer mensen enkele kanoslagen in een Canadees zodat ze me kunnen volgen. Een Canadees is een open boot met steekpeddels, zeg maar de Indianenboten. De kajaks met een mangat, dat zijn de Eskimoboten. Ik heb zelf veel kano-ervaring en ik heb allerlei cursussen gevolgd. Mensen kunnen mijn bedrijf ‘Natuurlijk Asselt’ als groep (tussen vier en tien personen) inhuren of zich aanmelden bij Staatsbosbeheer voor een kanotocht.”

Wat is de bedoeling van zo’n tocht?

“De bedoeling is dat mensen onthaasten, dolle pret, elkaar nat spetteren, kan ook maar is niet direct mijn doel. Er is absoluut geen wedstrijd element aanwezig. Integendeel zou ik zeggen Mensen moeten het gevoel ervaren om heerlijk door het water te glijden, lekker dobberen. Daarbij vertel ik iets over de omringende natuur.”

Waarom de Asseltse Plassen?

“Ik kom zelf uit Noord-Limburg en ben in 1988 in Asselt gaan wonen. Ik heb toen mijn hart verloren aan de Asseltse Plassen en ze ook heel goed leren kennen. Sindsdien heb ik drie kinderen gekregen en toen zij alledrie konden zwemmen hebben we een Canadees gekocht en zijn we met de hele familie kano-tochten gaan maken. We zijn lid geworden van de Toeristische Kanobond Nederland (TKBN). Daar heb ik toen cursussen gevolgd kanovaren met een Canadees.”

Vertel iets over de Canadees?

“Ik heb vier boten, twee voor twee personen en twee voor drie personen. Je peddelt met één steekpeddel. Je moet wel kunnen zwemmen maar iedereen heeft een zwemvest om. De kans dat de boot omslaat is heel klein. Wel belangrijk is om onderling goed te communiceren. Men zegt dat mensen die met elkaar kunnen kanoën ook met elkaar in het huwelijksbootje kunnen stappen...”

Voor wie zijn de kanotochten bedoeld?

“Voor iedereen van jong tot oud. De kanotochten die ik organiseer zijn bedoeld om de rust op het water te vinden. Voor mensen die graag buiten zijn, van de natuur genieten. De tochten duren gemiddeld drie en een half uur. We leggen ergens op een eilandje aan en ik neem vlaai en koffie en fris mee. De bedoeling is om te onthaasten. Het is eigenlijk wandelen op het water, een leuk alternatief voor mensen die graag wandelen of fietsen.”

Wat maakt zo’n tocht heel bijzonder?

“Ik bied tochten aan heel vroeg in de ochtend, de zogenaamde ‘neveltochten’. We zien de zon opkomen en zien de nevel optrekken. Heel sfeervol. We maken ook avondtochten, dan zien we de zon ondergaan. Je ziet de sterren in het water weerspiegelen. Vollemaans-tochten zijn erg in trek. Ook ’s nachts is er veel te zien op het water. Zelf ga ik ook in de winter kano varen. Als het gevroren heeft en de zon komt door...dat is prachtig!

Deel dit artikel

Lees volgende Ieder zijn vak
Kunsthistoricus
Lees volgende artikel
Ongeschoold